Foto: EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ

Očekuje se da će Zajednica opština sa srpskom većinom biti glavna tema sastanka na visokom nivou premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučića. Kurti je uoči sastanka rekao da ne zna kakav će nacrt Evropska unija predstaviti, jer je obećao da srpskoj zajednici na Kosovu neće biti data izvršna vlast. S obzirom na stavove stranaka, analitičari očekuju jake nesuglasice na sastanku u utorak.

Potpisivanje deklaracije za nestale iz proteklog rata i nacrt statuta Zajednice opština sa srpskom većinom pitanja su o kojima će se razgovarati na sastanku u utorak u Briselu. Ovo će biti prvi sastanak premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Srbije Aleksandra Vučićija nakon Ohridskog sporazuma 18. marta.

Uoči sastanka, izaslanik EU za dijalog Kosovo-Srbija Miroslav Lajčak sastao se sa Kurtijem kako bi razgovarao o detaljima sastanka. Slovački diplomata je sastanak 2. maja opisao kao posebno važan.

„Po povratku u Brisel, imao sam jednu od mojih redovnih razmena sa socijaldemokratama u Evropskom parlamentu, koji pomno prate region i redovno putuju i komuniciraju sa Balkanom. I završio sam svoju nedelju na suncu, gde sam prisustvovao Delfi ekonomskom forumu u drevnom gradu Delfima. Grčka, kao sused Balkana, dobro poznaje i razume region i zato je forum posvetio posebnu pažnju budućnosti regiona. O najnovijim dešavanjima u dijalogu obavestio sam svog dobrog prijatelja, ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa. Sastao sam se sa premijerom Aljbinom Kurtijem kako bih se detaljno pripremio za sledeći sastanak na visokom nivou 2. maja, koji će biti posebno važan sastanak“, napisao je Lajčak, prenosi KoSSev.

Povodom nacrta za koji je najavljeno da će biti predstavljen u utorak, premijer Kurti je u intervjuu za hrvatsku agenciju „Hina“ rekao da ga nije video.

„Uzimajući u obzir insistiranje Brisela, biće mi drago da vidim kakav su nacrt pripremili, mada mislim da bi bilo bolje da mi ga prvo predstave u Prištini. Ipak, obezbediću da se ispuni ono što je dogovoreno 27. februara u Briselu, postojanje odgovarajućeg nivoa samouprave srpske zajednice po najvišim međunarodnim evropskim standardima za zaštitu manjina. Ali ono što nećemo dozvoliti je pravo na teritorijalizaciju i stvaranje bilo čega što bi ličilo na Republiku Srpsku u Bosni i Hercegovini. Nećemo dozvoliti satelitski prefiks sa destruktivnom suštinom koji bi potkopao državljanstvo Kosova“, naglasio je Kurti.

Srpski zvaničnici su poručili da će Kurti ponovo izbegavati temu Asocijacije, za koju insistiraju da vodilja budu dogovori iz dosadašnjeg dijaloga. Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić optužio je Kurtija da svakodnevno stvara nove krize, kako bi skrenuo pažnju sa problema na terenu i došao do zaključka da još uvek nema uslova za formiranje Asocijacije.

„Oni svakako očekuju da će Srbi biti proterani i da neće biti potrebe za Zajednicom srpskih opština. Srbija ima čvrst stav. Bićemo uz naš narod na Kosovu. Pre sutrašnjeg sastanka jedno je izvesno – Srbija će biti konstruktivna i predsednik Vučić je spreman za taj sastanak“, izjavio je Dačić.

Pozivajući se na stavove stranaka, poznavaoci procesa očekuju velike nesuglasice oko Zajednice.

„Što se tiče sastanka, ne očekuje se da će biti dogovora oko nacrta Udruženja. U međuvremenu, očekuje se usvajanje zajedničke izjave o nestalim licima. Ali za pitanje udruženja, zahtev je da se počnu diskusije. Ali početak ovih diskusija ne donosi trenutno pomirenje. Očekujem da će biti prilično jakih nesuglasica u vezi sa prirodom asocijacije“, rekao je analitičar Seb Bitići.

Kako bi se osiguralo da će dogovori biti sprovedeni, kancelarija visokog predstavnika EU upozorila je da se uspostavi ravnoteža u realizaciji poslova, po logici da svako mora nešto dati da bi dobio nešto drugo.

***

BONUS VIDEO – Koliko košta Kosovo?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar