Foto:EPA/Zoltan Balogh

Petnaest kamiona sa robom iz Srbije danas nisu mogli da uđu na Kosovo jer nisu imali potrebnu dokumentaciju u skladu sa najnovijom odlukom kosovske vlade o reciprocitetu trgovinskih odnosa sa Srbijom, potvrdio je za Kohu portparol kosovske Carine, Adriatik Staviljeci, piše KoSSev.

Prema najnovijim merama kosovske vlade, od 31. maja zabranjen je uvoz robe sa dokumentima na kojima se „koriste nazivi mesta koji sadrže i druge elemente suprotne Ustavu Republike Kosovo, nazivi mesta u Republici Kosovo, ali bez imena države ili sadrže bilo koji element koji negira nezavisnost i suverenitet Republike Kosovo“, piše KoSSev.

Ovo je najnovija u nizu odluka kojima Vlada Kosova trgovinom, odnosno specijalnim tretmanom srpskih proizvoda prilikom trgovine, odgovara na ono što vidi kao agresivnu politiku Vlade Srbije.

Trend je još novembra 2018. otpočeo tadašnji kosovski premijer, Ramuš Haradinaj, a nakon dve nedelje popuštanja, nastavlja trenutni vršilac dužnosti kosovskog premijera, Aljbin Kurti.

Takse od 100% na proizvode stranih proizvođača sa proizvodnim pogonima u Srbiji deo su carinskih barijera koje je donela vlada Ramuša Haradinaja a koje je politikom reciprociteta zamenio Aljbin Kurti.

Međutim, efekti oba seta mera na terenu su isti i podrazumevaju obustavu trgovine sa centralnom Srbijom.

Kao i odluku o 100% taksi, i novu odluku o korišćenju naziva „Republika Kosovo“ na propratnoj dokumentaciji za uvoz, prvo su osetili distributeri novina.

Dnevna štampa na Kosovo juče nije dostavljena, a danas je usled iste odluke sprečen ulaz 15 novih kamiona. S druge strane, nema informacija da su kamioni koji su se sa Kosova uputili ka Srbiji vraćeni, takođe je za Kohu potvrdio Staviljeci.

Uz najnoviju odluku vlade Kosova, sinoć je saopšteno i da je kosovsko ministarstvo ekonomije naložilo uklanjanje robe koja „nije u skladu sa Ustavom Kosova“, uz naznaku da se „posebna pažnja posveti nacionalnim znakovima usaglašavanja“.

Stoga to što su proizvođači iz Srbije, odnosno distributeri na svoje proizvode koji su od uklanjanja taksi postavljali etikete sa oznakom „Kosovo“ više neće biti dovoljno ukoliko ova mera ostane na snazi.

Sa druge strane, rafovi prodavnica na Kosovu preplavljeni su uvoznim proizvodima iz inostranstva i regiona na čijim je deklaracijama takođe izostavljen naziv „Republika Kosovo“ – Bugarska, Makedonija, Crna Gora, Hrvatska, Slovenija, Nemačka, itd, samo su neke od zemalja sa deklaracijama „Kosovo“. Ovakve deklaracije, imaju i sami kosovski distributeri.

 

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar