Kockar: Vučić nastavlja da unazađuje Srbiju

Politika 29. apr. 202114:27
Podeli:
Alisa Kockar. Foto: RTS pritscreen

„Srbija već godinama zauzima sve lošije pozicije na svim listama povezanim sa slobodom, ljudskim pravima, transparentnošću i izborima. Upravo zato, najnovija informacija da je Srbija u godišnjem izveštaju Fridom hausa nazadovala ne samo u oblasti demokratske vladavine, nego i izbornog procesa, ne može nikoga da iznenadi,“ izjavila je Alisa Kockar, portparolka Demokratske stranke.

Kockar navodi da je Srbija još jednom svrstana među hibridne režime, režime u kojima postoje izbori, ali ne pošteni izbori u kojima građani mogu slobodno da glasaju.

„Režimski mediji pomažu Srpskoj naprednoj stranci da diskredituje sve potencijalne oponente, dolazili oni iz opozicionih stranaka, pokreta, udruženja ili iz drugih država, dok se provladinom propagandom stvara slika života u zlatnom dobu i predsedniku spasiocu. Posledice po takve države su jasne – stranke na vlasti imaju ogromnu većinu, u parlamentu nema opozicije, a država se sve lošije kotira na reprezentativnim, svetskim rang listama“, navodi Kockar.

„Izveštaj je takođe potvrdio da su mediji pod sve jačim pritiskom jer se pravni i ekonomski alati koriste za gušenje medija i suzbijanje svakog izveštavanja sa kritičkim osvrtom na situaciju u zemlji. Zbog toga su pregovori pod okriljem Evropske unije od velike važnosti. To je, verovatno, i poslednja šansa za uspeh i regularnost predstojećeg izbornog procesa. Demokratska stranka neće učestvovati u pokušaju fingiranja otvorenog, demokratskog izbornog procesa. Na učesnicima međustranačkog dijaloga je velika odgovornost, a imajući u vidu način na koji ovaj režim funkcioniše, uloga predstavnika EU je od ključnog značaja,“ zaključila je Alisa Kockar.

Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Komentari

Vaš komentar