Foto:Milos Tesic/ATAImages

Vraćanje ustavnih ovlašćenja Vladi Srbije, poništavanje protivustavnih sporazuma, odbacivanje francusko-nemačkog plana za Kosovo i Metohiju, rešavanje problema prodaje narkotika, briga o mladima, reforma prosvete, uvođenje ekonomskog i ekološkog patriotizma, deo je pitanja za koja će se zalagati izborna lista "Nacionalno okupljanje", rečeno je danas na predizbornoj tribini te koalicije u Kruševcu.

„Vratićemo Vladi Srbije ustavna ovlašćenja, da se Srbija ne pretvara u šalter iza koga stoji predsednik države, Aleksandar Vučić, ispred miljama duge kolone građana koji čekaju posao, upis deteta u obdanište, papir iz katastra, koji vide nepravdu na svakom ćošku“, rekla je predsednica stranke Zavetnici Milica Đurđević Stamenkovski.

Ona je na tribini u bioskopu „Kruševac“ kazala da će ta koalicija poništiti sve sporazume koji su protivustavni, odbaciti francusko-nemački plan, „kojim se Srbija ispisuje iz istorije, koji nije u skladu sa Rezolucijom 1244 niti sa Ustavom Srbije“ te da će „resetovati spoljnu politiku“.

„Za nas Evropska unija ima alternativu, alternativa može da bude BRIKS“, rekla je Đurđević Stamenkovski.

Prioriteti Nacionalnog okupljanja, dodala je, biće rešavanje problema prodaje narkotika, briga o omladini, vraćanje sigurnost na ulice, u škole, a zalagaće se i da se udžbenici štampaju u Srbiji, da Zavod za udžbenike i nastavna sredstva dobije monopol nad izdavanjem udžbenika, te da se vrati autoritet profesorima i učiteljima.

Predsednik pokreta Dveri Boško Obradović kazao je da će koalicija staviti akcenat na ekonomski i ekološki patriotizam, da će, umesto da 93,5 odsto državnih subvencija daje stranim kompanijama, svu pomoć države preusmeriti u domaću privredu i poljoprivredu.

„Potrebno je da se formira državna razvojna banka, potom izvozna i poljoprivredna banka, koje bi pod povoljnim uslovima davale kredite domaćoj privred“, dodao je Obradović.

Na početku školske godine, prema njegovim rečima, svaki đak bi dobijao pod 10.000 dinara, 1.000 stanova godišnje bi se gradilo za prosvetne i zdravstvene radnike, penzionerima bi bili vraćeni oteti delovi njihovih penzija, ukinute bi bile klauzule za trajno umanjenje penzije onima koji nemaju dovoljno godina za penziju, a imaju potreban staž.

Profesor Pravnog fakulteta u Kragujevcu, Zoran Čvorović, koji kao intelektualac podržava tu koaliciju, kazao je da nema političke ambicije, već da ima potrebu da „u uslovima apsolutne političke neslobode“ na tribi kaže ono što nije moguće čuti na medijima.

„Na ovim izborima se, ne preuveličavam, odlučuje o tome da li će proces pretvaranja Srbije u običnu koloniju biti potpuno zacementiran ili ćemo put razgradnje Srbije, zaustaviti na ovim izborima tako što će ova koalicija dobiti značaja broj narodnih poslnika, koji će garantovati da će Srbija krenuti na put resuverenizacije, u povrtak nacionalnog i državnog dostojanstva“, kazao je on.

Smatra da se glasanjem za „Nacionalno okupljanje“ sprečava da „desna i leva strana NATO pakta“, odnosno koalicije okupljene oko slogana „Srbija protiv nasilja“ i oko naprednjaka, u Skupštini imaju više od dve trećine poslanika, jer je to dovoljno za promenu Ustava, što je osnov za trajno amputiranje Kosova i Metohije iz sastava Srbije.

Okupljenima se obratio i Siniša Jeftić, odlikovani borac, učesnik bitke na Košarama, koji je kazao da je uz Zavetnike jer su mu oni jedini pomogli kada mu je bilo teško, iako je to bila dužnost države.

„Naša borba za socijalnu pravdu traje već 30 godina. Treba da se izborimo za poštovanje svakog borca, a potom i za materijalnu naknadu najugorženijima. Kosovo nije parče zemlje, Kosmet je više od toga, sve mogu da nam uzmu, srce i ruku, ali dušu ne mogu“, kazao je Jevtić, čiji je izlazak na binu propraćen ustajanjem svih u sali i gromoglasnim aplauzom.

Nakon tribine, učesnici su, predvođeni liderima koalicije, prošetali do crkve Lazarice, gde su se, kako su kazali, „poklonili senima predaka, pre svega knezu Lazaru“, položivši svojevrstan zavet da će biti verni precima, jer, kako su naveli, ubuduće neće biti lako formirati Vladu bez „Nacionalnog okupljanja“.

***

BONUS VIDEO – Da li su izbori za pokrajinsku skupštinu osuđeni da ostanu u senci republičkih?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar