Foto: Vesna Lalić/Nova.rs, Africa Studio/Shutterstock

Međunarodna grupa poznata kao „Anonimusi“ objavila je danas na društvenoj mreži Tviter da su napali sajt Vucic.rs, kao i stranicu Vojske Srbije, koje su, kako navode, oborili. Iako oni ističu da su uspešno izveli napade, prostom pretragom se može proveriti da je stranica šefa srpske države u funkciji, kao i sajt Vojske Srbije.

Kako navode, oni su danas oborili sajt predsednika Republike. Dodali su da je ovo tek početak njihovog „sajber rata“ sa prvim čovekom države.

Ko su Anonimusi

Anonimusi, kao zajednica hakera bez striktne organizacije i hijerarhije, pojavili su se u svetu početkom ovog veka, a svoj ogranak su dobili i u Srbiji. Međutim, ne može se sa preciznošu reći da li srpski ogranak stoji iza pretnji Aleksandru Vučiću, predsedniku Srbije, s obzirom na priličnu decentralizaciju i mogućnost da se svako priključi grupi i potpiše kao „Anonimus“. Naravno, svako sa neophodnim sposobnostima i dovoljno vešt da mu se ne uđe u trag, piše Danas.

Kako je ranije pisao Danas, Anonimusi, na globalnom nivou, nikada nisu organizovali terorističke ili bilo kakve napade u “realnom” svetu. Oni su svoje ratove vodili isključivo u sajber prostoru, hakujući sajtove institucija i organizacija za koje smatraju da su nedemokratske i da dovode do destabilizacije i nejednakosti u društvu. Iako ih vlasti mnogih država doživljavaju kao kriminalce, u narodu širom sveta imaju veliki broj pristalica jer su Anonimusi pre svega okupljeni oko zajedničke političke ideje – borbe protiv nejednakosti, ugnjetavanja, centara moći koji rade za interese krupnog kapitala, i cenzure.

Pročitajte još...

Sa druge strane, članovi mogu da imaju potpuno različite prioritete jer ne postoji samo jedna agenda. Ono što im je zajedničko je skrivanje identiteta ispod maske sa likom Gaja Fouksa. Najčešće mete su im oni za koje smatraju da su zloupotrebili moć. Napadaju preuzimanjem kontrole nad sajtovima ili njihovim obaranjem. Poslednjih meseci najviše su se angažovali oko hakovanja ruskih sajtova zbog rata u Ukrajini. To im je ujedno najveća i najmasovnija aktivnost od osnivanja, a tvrde da su hakovali preko 12 miliona fajlova i mejlova iz Rusije.

Anonimusi Srbije postoje od jeseni 2011, iako je zvanična stranica nastala početkom 2012. godine. Deo su globalnog Anonimus kolektiva i imaju intenzivnu saradnju. Ona se uglavnom ogleda u razmeni informacija, znanja i međusobnoj promociji.

Od svog osnivanja dali su svega nekoliko intervua, a jedan od prvih našem listu pre osam godina. Tada nam je jedan od administratora i članova grupe, pod nadimkom “Her Click” rekao da je njihov cilj promena sistema.

Haker Foto:Shutterstock

– Postojeći sistem koji se naziva „parlamentarna demokratija“ je samo privid prave demokratije. Više je robovlasničko društvo. Mi se zalažemo za jedno pravednije društvo u kojem bi vlada bila sačinjena od ljudi koji su stručnjaci iz raznih oblasti, nisu nikada pripadali nijednoj stranci, imaju čisto poreklo svoje imovine i imaju volju i želju da unaprede živote stanovnika Srbije, a ne da ih kontinuirano pljačkaju kao što to rade političari u svim vladama u proteklih 20 i više godina. Pre svega toga, borimo se da razotkrijemo kriminal i malverzacije postojeće vladajuće „elite“ – rekao je tada Her Click.

Danas podseća na lažnu vest od pre 11 godina, koju su mnogi mediji u Srbiji preneli, da je akademik Dobrica Ćosić dobitnik Nobelove nagrade. To je prva zapaženija „akcija“ domaćih Anonimusa, kojom su skrenuli pažnju na sebe. Koristili su imejl server SANU i preko njihovog sajta plasirali vest. U decembru 2011. hakovali su sajtove SNS, SPS, DS i LSV, ostavivši poruku da žele da skrenu pažnju na nezadovoljstvo građana političko-ekonomskim prilikama u zemlji. Zatim su oborili sajt SOKOJ-a, opravdavši akciju netransparentnim poslovanjem organizacije, kao i ekstremno visokim taksama. U februaru 2012. obarali su sajtove produkcijskih kuća Grand i Siti rekords uz poruku – „Počelo je – Anonymous Srbija“. Usledilo je hakovanje sajtova UN, Ministarstva pravde…ali se i kod ove organizacije u poslednje vreme vidi određena doza apatije, kao i kod većine građana Srbije.

BONUS VIDEO: Dok je novinarka N1 postavljala pitanja Vučiću, TV Pink zumirala njen telefon

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare