Foto: EPA-EFE/MICHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK

Najava da će Jevgenij Primakov biti imenovan na čelo organizacije Ruska saradnja, koja finansira sve ruske kulturne centre u inostranstvu, podstakla je pojedine novinare da pitaju predsednika Srbije Aleksandra Vučića za komentar, imajući da je ovaj ruski političar u prošlosti bio kritičan prema vlastima u Srbiji.

„Rusija je nama prijateljska zemlja, tako je bilo i tako će i biti. I to ne može da promeni niko od neodgovornih političara u Srbiji, niti bilo ko drugi“, rekao je Vučić na pitanje kako komentariše postavljenje Primakova, zbog navodne povezanosti sa predstavnicima srpske opozicije.

Ime Jevgenija Primakova ne pominje se prvi put u srpskoj javnosti, a od kad se pojavio percipiran je kao neko ko je kritički nastrojen prema režimu Aleksandra Vučića.

Primakov jedan je od najuglednijih ruskih novinara, član je Ruske dume iz redova Putinove stranke. Ovdašnja javnost za njega je, između ostalog, čula zahvaljujući aferi Krušik i špijunskoj aferi sa ruskim agentima. Naime, Primakov je u jednoj od svojih autorskih emsija na nacionalnoj televiziji „Rusija 24“ postavio pitanje zašto je snimak aktivnosti ruskog agenta pušten u ovdašnju javnost, navodeći da je razlog tome skretanje pažnje sa trgovine oružjem u kojoj su umešani najviši državni funkcioneri Srbije.

„Zanimljiva je koincidencija kako je do toga došlo. A posebno dozvolite da otkrijemo zašto baš sada“, upitao je jednom prilikom Jevgenij Primakov.

Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Blizak Savezu za Srbiju?

Prema tvrdnjama pojedinih medija, ruski političar i novinar navodno je blizak sa pojedinim članovima Saveza za Srbiju, a krajem prošle godine Blic je objavio vest da je upravo Primakov bio jedan od onih koji su ubeđivali predsednika Srbije Aleksandra Vučića da formira tehničku vladu sa liderima SzS.

Kako se navodi, Jevgenij Primakov je nudio Vučiću da napravi tehničku vladu sa liderima Saveza za Srbiju Draganom Đilasom i Boškom Obradovićem.

„Kako se Primakov pored politike bavi i novinarstvom, on je na proleće stupio u kontakst s kabinetom predsednika Vučića i tražio da s njim uradi intervju koji bi bio emitovan na državnoj televiziji „Rusija 24″.

Primakov je doputovao u Srbiju 26. marta kako bi uradio intervju. Međutim, nakon što su završili s tim delom, razgovor je krenuo u potpuno neplaniranom i nenajavljenom pravcu. Primakov je ponudio vašem predsedniku da napravi tehničku vladu sa Đilasom i Obradovićem“, naveo je izvor ovog medija.

Pomagao Srbima na Kosovu

Takođe, i jednoj od svojih poseta Srbiji, Primakov je organizovao konferenciju za novinare gde je ovdašnju javnost obavestio o pomoći koju je njegova organizacija upućivala Srbima na Kosovu.

Organizacija Ruska humanitarna misija, kako se navodi, redovno isporučuje pomoć Srbiji, a uglavnom je reč o ambulantnim vozilima, rekonstrukciji vrtića, ali se doniraju i solarni paneli i formiraju učionice ruskog jezika.

Foto:EPA-EFE/DJORDJE SAVIC

Na pitanje Radio slobodna Evropa, na koji način se finansira Ruska humanitarna misija i da li ima podršku države, Primakov je odgovorio da organizacija sredstva prikuplja najvećim delom od donatora, građana Rusije i privatnih kompanija (oko 70 odsto) dok oko 30 odsto budžeta dobijaju kroz subvencije Ruske Federacije.

Mlađan Đorđević: Rusija zbog Primakova čula za opoziciju i afere SNS

Prema tvrdnjama Mlađana Đorđevića, jednog od čenih ljudi Saveza za Srbiju i bivšeg savetnika nekadašnje predsednika Srbije Borisa Tadića, Primakov je postao tema srpskih medija zato što je srpsku opozicju i afere ovdašnje vlasti predstavio javnosti Rusije.

Foto: Ivan Dinić/Nova S

„Imao sam tu čast da budem gost u ‘Međunarodnoj panorami’, tokom koje sam Aleksandra Vučića nazvao izdajnikom, što on nesumnjivo jeste. Govorio sam o stavovima Srpske pravoslavne crkve, većine naroda Srbije i srpske opozicije po pitanju razgraničenja i podele Kosmeta, kao i o važnosti da se Rusija takvom pogubnom planu suprotstavi. Bio je to prvi i za sada još uvek jedini put da je neko od predstavnika srpske opozicije mogao ruskoj javnosti da predstavi takve stavove. Prilično sam siguran da ni u izveštajima ambasade ove zemlje u Srbiji, kao ni u izveštajima velikih novinskih agencija, koje imaju dopisnike kod nas, takva informacija nikada ne nađe svoje mesto. Ovo je bilo dovoljno da Primakov, poslanik Dume i savetnik predsednika Dume Volodina, čovek koji je mnogo učinio za srpsko-ruske odnose i čija Humanitarna misija godinama pomaže nerazvijene delove naše zemlje, očigledno zauvek bude prokazan kao podržavalac srpske opozicije i, samim tim, neprijatelj Aleksandra Vučića“, rekao je Đorđević za Danas.

Unuk jednog od najpoznatijih ruskih političara

Njegov deda i imenjak Jevgenij Maksimovič Primakov bio je ruski državnik, naučnik i političar. Primakov stariji najviše je ostao upamćen kao političar koji je na čelu ruske vlade bio od 1998. do 1999. godine. Obavljao je takođe funkciju ministra spoljnih poslova.

Foto: EPA/YURI KADOBNOV

On je 27. maja 1997. godine u Parizu sa tadašnjim sekretarom NATO-a Havijerom Solanom potpisao osnivački akt o međusobnim odnosima, saradnji i bezbednosti Rusije i NATO, koji je trebalo je da otvori novu eru u odnosima Moskve i Severoatlantskog saveza.

Ipak, srpska javnost ga najviše pamti po demaršu iz 1999. godine, zvanom „zaokret iznad Atlantika“. Naime, on je 24. marta 1999. godine bio u avionu i na putu u zvaničnoj poseti Vašingtonu. Tada je, kako se navodi, zbog saznanja da je počelo NATO bombardovanje Jugoslavije, odlučio da otkaže posetu, naredivši da se avion okrene i vrati za Moskvu.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare