Foto: Foto:Goran Srdanov, Copyright Dorotheum, Shutterstock

Bivši gradski sekretar za komunalne i stambene poslove grada Beograda Nikola Kovačević sumnjiči se da nije prijavio zaradu od bitkoina vrednu oko 438 hiljada evra, akcije u Erste banci, 20 komada oružja i nešto više od 170 hiljada evra. Reč je o istom čoveku kod kojeg je prošle godine na Aerodromu “Nikola Tesla” pronađena slika “Stražar” Paje Jovanovića, račun od 137.500 evra i dodatnih 15.000 u kešu. A sve to dok mu je zvanična plata u gradskoj upravi iznosila oko 110.000 dinara.

Agencija za sprečavanje korupcije podnela je izveštaj Prvom osnovnom javnom tužilaštvu u Beogradu protiv bivšeg gradskog sekretara Nikole Kovačevića zbog sumnje da je prikrivao podatke o imovini i prihodima.

Kako je objavio CINS, Kovačević nije prijavio zaradu od bitkoina vrednu oko 438 hiljada evra, akcije u Erste banci, 20 komada oružja i nešto više od 170 hiljada evra – koje mu je poklonila sestra. Zbog toga je protiv bivšeg gradskog sekretara pokrenut predistražni postupak.

Istina je da ovo nije jedini Kovačevićev “prestup”.

Slika u koferu i Vesićev “tajni plan”

Sredinom jula prošle godine objavljena je vest da je na Aerodomu “Nikola Tesla” kod jednog putnika pronađena slika “Stražar” našeg velikog umetnika Paje Jovanovića. Tada neimenovani putnik se vraćao iz Beča i krenuo ka izlazu “ništa za prijavljivanje”, da bi zatim u njegovom prtljagu bila pronađena slika uz originalni račun koji je sa svim taksama iznosio 137.500 evra, kao i overen obrazac za povraćaj PDV-a. Putnik je kod sebe imao i 15.500 evra u kešu.

Ničim izazvan, oglasio se tadašnji zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić koji je na svom Fejsbuk profilu otkrio je da je postojao tajni plan da se ova slika otkupi na aukciji i vrati u Srbiju.

Goran Vesić Foto: TANJUG/ PREDRAG MITIC

„Za plan su znali samo Ministarstvo kulture i Muzej grada Beograda. Nismo smeli da se javno oglasimo da je Grad Beograd zainteresovan da kupi ovu sliku jer bi porasla cena. Zato sam zamolio jednu zapadnu kompaniju koja posluje u Beogradu da kupi sliku i pokloni je Muzeju grada Beograda. Oni su bili spremni da plate do 50.000 evra, bili su na licitaciji, ali slika je prodata za više nego duplo višu cenu“, napisao je tada Vesić i dodao:

„Zato me je vest da je naša carina otkrila sliku kod kupca koji je hteo da je unese u zemlju bez prijave veoma obradovala. Jer ova slike Paje Jovanovića ipak će biti u Muzeju grada Beograda. Kako bi naš narod rekao nije kome je rečeno nego kome je suđeno“, napisao je bivši zamenik gradonačelnika Beograda, a sada ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

Pročitajte još...

Naknadno se, međutim, ispostavilo, da to nije tek neki kupac, već upravo Vesićev saradnik iz gradske vlasti – takoreći kolega.

Prikrivanje, prikrivanje…

Za tog kolegu se nakon otkrivanja njegovog imena ispostavilo i da je pored toga što se nalazi na funkciji gradskog sekretara istovremeno i odbornik u Skupštini opštine Rakovica, što je zakonom zabranjeno.

Interesantno je da iako je utvrđeno da je Kovačević prekršio zakon, nije traženo da napusti funkciju već mu je izrečena mera javnog objavljivanja odluke o povredi zakona.

Bivši gradski sekretar se spominjao i tokom 2019. i 2020. godine, jer nije prijavio 130 hiljada evra koje je dobio kao poklon od oca, kola i oružje. Kovačević se tada pravdao da nije imao nameru da prikrije imovinu, već su to bili “nenamerni propusti”. Nakon te kontrole Agencija ga je opomenula, a Prekršajni sud u Beogradu osudio na kaznu od 100 hiljada dinara.

I tako dođosmo i do zvaničnih primanja.

U vreme afere oko slike Paje Jovanovića Kovačević je kao gradski sekretar zarađivao 110.000 dinara i dodatno 15.000 po svakoj sednici Skupštine opštine Rakovica.

Što se njegovih sadašnjih primanja tiče, na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije piše da je od 16. jula ove godine postavljen za koordinatora u JKP Parking servis Beograd, gde mesečno zarađuje 120.000 dinara.

Da zanemarimo to kako je uopšte moguće da posle situacije sa slikom Paje Jovanovića Kovačević bude postavljen na funkciju u nekom gradskom preduzeću…

BONUS VIDEO: Šapić i Vesić ujedinjeni u mržnji prema Starom savskom mostu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare