Srbija nije snabdela oružanu grupu koja se danas sukobila sa kosovskom policijom uniformama i oružjem rekao je predsednik Vučić na večerašnjoj konferenciji za novinare nakon nasilja na severu KiM.

Naime, na pitanje N1 ko je naoružao napadače, ko im je dao uniforme i kako je moguće da nije bilo informacija sa severa Kosova, Vučić je rekao:

„Ta pitanja odslikavaju kako izgleda specijalni rat protiv Srbije. U tom pitanju videli ste insinuacije da je Srbija dala uniforme vojske ili policije. To nisu uniforme vojske Srbije. Uniforme se kupuju svuda na tržištu. VideLI ste da nije bilo specijalnog oruđa i oružja. Mesecima govorim da se podiže otpor i pobuna kod naroda na severu, između ostalog i zato što mi bez dozvole KFOR-a ne možemo da uđemo. Razgovarao sam sa više predstavnika Srpske liste, oni su užasnuti, oni su sa svojim narodom, ma kakvi bili… Što se tiče zaključanih ljudi, ne mislim da je problem što su bili zaključani, nego je albanska policija pucala po tim kućama“, rekao je Vučić, koji je dodao da je ovo „najpokvareniji spin“.

Nismo, rekao je Vučić, mogli da dobijemo ranije informacije zbog „magnovenja“ i naveo da su ceo dan imali sednicu Saveta za nacionalnu bezbednost, te da će sa donetim odlukama izaći pred narod u narednim danima.

Podsetimo, u pucnjavi na severu Kosova poginuo je jedan policajac albanske nacionalnosti, dok su najmanje dvojica ranjena. Do pucnjave je došlo u selu Banjska, a kosovska policija tvrdi da su njihovi pripadnici napadnuti nakon što su primetili blokadu puta. U razmeni vatre ubijena su trojica napadača.

Kosovska policija potvrdila je da je petoro uhapšenih, od čega je jedna osoba direktno povezana sa pucnjavom, dok je njih četvoro osumnjičeno za logističku podršku. Prema navodima policije, kod njih su pronađene radio stanice, municija, značajna količina oružja.

Iz Eparjije raško-prizrenske su saopštili da je grupa naoružanih, maskiranih ljudi, upala blindiranim vozilom u manastir, pri čemu su provalili manastirsku zaključanu kapiju. Situacija u manastiru Banjska trenutno je mirna, a naoružana lica koja su danas provalila kapiju napustila su manastir.

***

BONUS VIDEO: Kosovski specijalci sa dugim cevima nalaze se na raskrsnici na ulazu u Banjsku