Predsednica Skupštine Ana Brnabić, inače najdugovečniji premijer u istoriji naše države, imala je zaista vrtoglav uspon, a sudeći prema najavama predsednika države Aleksandra Vučića ako se dobro pokaže, uskoro je možemo videti i u njegovoj fotelji.

Ana Brnabić je prvi put postala široj javnosti poznata 2015. godine, za vreme afere Vetropark. Tada je sajt „Teleprompter“ objavio transkript telefonskog razgovora između lidera Demokratske stranke Bojana Pajtića i Lidije Udovički, sestre tadašnje ministarke državne uprave Kori Udovički. Lidija Udovički je navodno rekla da je kum premijera Srbije i tadašnji direktor „Elektromreža Srbije“ Nikola Petrović pokušao da naplati reket od dva miliona evra od američke firme „Kontinental vind partners“ (CWP).

To je navodno bio uslov da bi vetropark u Srbiji priključili na elektromrežu. Na ove optužbe odgovorio je tadašnji premijer Aleksandar Vučić i to optužbama na račun CWP, tvrdeći da je upravo ta firma u SAD izlobirala da pet kongresmena potpiše pismo Džozefu Bajdenu u kojem su premijerov brat Andrej i njegov kum Nikola Petrović označeni kao centar korupcije u Srbiji.

Tada na scenu stupa Ana Brnabić.

Kao direktorka „Kontinental vind Srbija“, na konferenciji za novinare u Vladi Srbije, zajedno sa Nikolom Petrovićem i tadašnjim ministrom energetike Aleksandrom Antićem, odbacuje sve navode o pokušaju reketiranja.

Već sledeće, 2016. godine, izabrana je za ministarku državne uprave i lokalne samouprave. Ova informacija odjeknula je u svim svetskim medijima, jer je Srbija dobila prvu gej ministarku. Aleksandar Vučić na ovu temu je tad rekao sledeće:

Ana Brnabić i Aleksandar Vučić Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

„Ana Brnabić i ja smo razgovarali i o tom aspektu. Ona to ne krije, s ponosom to govori. Ona je toliko fina i ljupka, i pitala me je, rekla je ‘ako vam to smeta, sigurna sam da će o tome sada da govore’. Odgovorio sam joj – mene interesuje šta možeš da uradiš, a znam koliko si stručna i vredna“.

I tako kreće njen uzlet.

PROČITAJTE JOŠ:

Ana Brnabić je u junu 2017. godine, na Vučićev predlog, postala predsednica Vlade Srbije.

Ana Brnabić premijerka Srbije u više mandata

Ponovo je izabrana u oktobru 2020. i oktobru 2022, a na toj funkciji bila je sve do marta 2024. godine, čime je postigla rekord, jer će ostati zabeleženo da se Ana Brnabić zadržala najduže na ovoj poziciji u istoriji naše države.

Članica Srpske napredne stranke postala je početkom oktobra 2019. godine, a zatim je u julu 2021, na sastanku proširenog sastava Izvršnog odbora SNS i beogradskih odbora, izabrana za poverenicu Gradskog odbora Beograda Srpske napredne stranke. U novembru 2021. izabrana je i za potpredsednicu partije.

Uporedo s njenom političkom karijerom „bujale“ su i afere.

Jedna od njih je „Aseko“.

Kako je Ana Brnabić povezana sa firmom „Aseko“

Potpredsednica stranke slobode i pravde Marinika Tepić objavila je da firma „Aseko“, čiji je direktor brat Ane Brnabić, za dve godine od EPS-a dobila 20 miliona evra.

Marinika Tepić Ana Brnabić Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

„A EPS će sutra dodatno da se zaduži, jer je probio sve limite. Da se razumemo, nismo mi ni protiv EPS-a, Namenske, Telekoma… Jednostavno, oni su sve te firme doveli u predstečajno stanje. Dakle, otkako je Ana Brnabić premijerka „Aseko“ je dobio 20 miliona evra“, podvukla je potpredsednica SSP.

Tepić je zatim objavila da je pomenuta kompanija samo od državnih ustanova, preduzeća i institucija prihodovala više od 40 miliona evra samo za dve godine.

Ubrzo nakon objavjivanja ovih informacija brat tadašnje premijerke Igor Brnabić podneo je ostavku na mesto direktora.

Ana Brnabić i Jovankina vila

Veliku pažnju javnosti izazvalo je i renoviranje vile u kojoj je nekada stanovala Jovanka Broz, a u koju se zatim uselila Ana Brnabić.

Ona se u Jovankinu vilu uselila u novembru 2020, nedugo nakon što je po drugi put izabrana za premijerku. Baš uoči njenog useljenja, vila je u celosti rekonstruisana.

Ana Brnabić vila Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Taj objekat u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića 75, u kojoj je do smrti živela Titova udovica Jovanka Broz, decenijama je propadao. Iako je bila najavljena prodaja, zbog izuzetno velikih troškova rekonstrukcije, godinu dana pre reizbora Ane Brnabić na mesto premijerke, započelo je njegovo renoviranje.

Svaki delić fasade, krova, stolarije je pažljivo obnovljen, uključujući i dvorište, ogradu, i okolne trotoare…Da vila izgleda lepo nije tajna, ali koliko je potrešeno na njenu rekonstrukciju – jeste. U medijima su se pojavljivale cifre od 30 do 50 miliona dinara, pa sve do 2,5 miliona evra.

U martu 2024. Skupština Srbije izabrala je Anu Brnabić predsednicu parlamenta, a pretpostavka je da će ostati u Jovakinoj vili, iako na to nema pravo.

Kad je javnosti saopštio da će Ana Brnabić doći na čelo Skupštine, Vučić je najavio da se može nadati i još nekoj funkciji.

„Ako se dobro pokaže u Skupštini, Ana može da bude i predsednik, nije bila predsednik, nikad se ne zna“, rekao je Vučić.

BONUS VIDEO: Ana Brnabić odgovara Draganu Đilasu 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare