Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić tokom konferencije za novinare povodom rezultata referenduma Foto:FoNet/Milica Vučković

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će napustiti rukovodeću funkciju u Srpskoj naprednoj stranci. Ova posve iznenađujuća odluka, koju je šef vladajuće partije u prethodnih pet godina najavio mimumum deset puta, ostavila je prostor nekim novim naprednjačkim asovima da se u narednom periodu dokažu kao dostojni funkcije koja je dokazano važnija od svih državnih.

Vučićeva izjava da će “svakako neko pametniji” preuzeti stranku od maja, juna meseca, izazvala je zaprepašćenje kod dela javnosti koji ga je percipirao kao prvi i jedini mozak Srpske napredne stranke.

Pročitajte još...

Istovremeno, najava šefa srpske države otvorila je brojna pitanja u samom članstvu partije i pokrenula debatu o tome da li će se pre Izborne skupštine SNS vršiti uporedni test inteligencije tako što će s jedne strane biti potencijalni kandidati za predsednika stranke, a sa druge Vučić.

Članstvo ozbiljno brine i ne tako daleka istorija stranke, koja je pokazala da su svi oni koji su na bilo koji način odskakali u odnosu na Vučića vrlo brzo okončavali svoje političke karijere, stoga je i veliko pitanje da li će taj pametni član, za kog se veruje da je kadar da bude predsednik, smeti da prizna da je u nečemu bolji od “onoga ko sve zna”.

Bilo kako bilo, Srpsku naprednu stranku čeka turbulentan period. Izbor novog, još pametnijeg lidera, nije lak posao, a opraštanje od bivšeg ume da bude prilično emotivno. Tako je bilo i prošli put – Toma je plakao dok je svoje mesto ustupao „pametnijem“ Vučiću koji, poput svog prethodnika, ovog puta namerava da bude „predsednik svih građana“ Srbije.

Ali budite bez brige, ne postoji bojazan da će Srbija zbog toga postati demokratska država.

S obzirom na to da ne postoji dilema o tome ko će biti kandidat vladajuće partije na predsedničkim izborima, mi vas ovog jutra pitamo ko sme da bude pametniji od Vučića i ko će biti njegov naslednik u stranci?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare