Foto: Vesna Lalić/EPA-EFEMARTIN DIVISEK

Predstojeći parlamentarni i lokalni izbori u Srbiji tema su i u kladioničarskim krugovima pa su najpoznatije domaće kladionice več objavile kvote na određene rezultate. Kladioničari najviše šansi daju Ani Brnabić za još jedan premijerski mandat, a sledi je Siniša Mali.

Kada je reč o tome ko će biti ministri u Vladi Srbije, najviše šanse da ponovo dobiju mandate imaju Siniša Mali (kvota 1.01), Rasim Ljajić (1.03), Milan Krkobabić i Ivica Dačić (1.05). Malo slabije, ali i dalje dobre izglede da ponovo budu članovi vlade imaju Aleksandar Antić (1.10), Slavica Đukić-Dejanović, Branko Ružić (1.30) i Jadranka Joksimović (1.40).

Sudeći prema kvotama ministar prosvete Mladen Šarčević ima izjednačene šanse i da ode i da ostane u Vladi. Nenadu Popoviću daju se nešto veće šanse da bude u fotelji nego da ga tu ne bude.

Manje šanse za ostanak u vladi se daju ministrima neće biti Zoranu Đorđeviću, Goranu Kneževiću, Zlatiboru Lončaru, Goranu Trivanu i Vanji Udovičiću. Male šanse za povratak u fotelju ima bivši ministar kulture Ivan Tasovac.

Ko na Udovičića uloži 1.000 dinara na kvotu 4.00, da će ponovo biti ministar, zaradio bi 3.000 dinara.

VANJA UDOVICIC
Male šanse za ostanak u Vladi: Vanja Udovičić Foto: Tanjug/Zoran Zeštić

Kada je u pitanju klađenje na to ko će biti premijer, Ani Brnabić se daju ogromni izgledi da dobije novi mandat jer je kvota na nju da će opet biti premijerka svega 1.10. Iza nje je Siniša Mali sa kvotom 3.00 da će biti i 1.25 da neće biti, dok su svi ostali kandidati sa daleko manjim šansama. Branislav Nedimović je na kvoti 8.00, Ivica Dačić na 15, a Zorana Mihajlović na kvoti od 20.

Zanimljivo je da se na listi nalaze i imena poput Ivana Ivanovića, Nenada Jezdića, Nenada Bjekovića, Svetislava Goncića, Lazara Ristovskog i Novaka Đokovića i bili bi pravo čudo da neko od njih bude premijer jer je kvota na tako nešto čak 5000.

Male šanse za Zelenovića i Paunovića

Kada je reč o parlamentarnim izborima, ponuđeni su i procenti o izlaznosti. Kvote da će izlaznost biti veća ili manja od 51,2 odsto su izjednačene.

Isto tako, izjednačene su kvote i za to da li će pojedine stranke i koalicije imati manje ili više od ponuđenih procenata.

Vladajuća SNS je na procentu od 57,1 odsto i jednake su kvote da će dobiti manje ili više procenata.

Isto je i sa SPS-om za koji je dat procenat od 13,75 odsto, a u ponudi je i procenat glasova SRS, tačnije jednake su kvote da će imati manje ili više od 4,01 posto, što je više od smanjenog izbornog cenzusa od tri odsto.

Nebojša Zelenović i Saša Paunović Foto:Medija centar Beograd

Konačno, ponuda da će Saša Paunović i Nebojša Zelenović zadržati pozicije gradonačelnika u Paraćinu i Šapcu je takva da se veruje da su veće šanse da izgube izbornu trku.

Kvota da će Zelenović biti gradonačelnik je 2.4, a da neće 1.4. Kod Paunovića, kvota da će ostati „u sedlu“ je 1.90, a da neće je 1.70.