Izabela Kisić Foto: N1

Ruska paravojna grupa Vagner je prisutna u Srbiji preko izaslanika i agenata, a "Narodne patrole" su jedna od grupacija preko kojih ruska desnica i režim deluju u Srbiji i na Balkanu, kaže Izabela Kisić iz Helsinškog odbora za ljudska prava.

„Narodne patrole trebalo je da budu zabranjene još pre dve godine, kada su počeli da maltretiraju migrante, i tad je trebalo da mnogi od njih budu pohapšeni i kažnjeni zbog nasilja na beogradskim ulicama“, rekla je Kisić u emisiji Dan uživo na N1.

Rekla je da i druge ruske organizacije, osim Vagnera, imaju razvijene kontakte sa srpskim desničarskim organizacijama i dele istu ideologiju.

Te organizacije su pretnja i vlastima u Srbiji, ukoliko bi odlučile da potpišu sporazum sa Kosovom, smatra Kisić.

Ona je izrazila nadu da će hapšenje čelnih ljudi „Narodnih patrola“ imati smisla, da će istraga biti pokrenuta i da će oni biti osuđeni, a ta organizacija zabranjena.

Ističe da je veoma opasna i „akademska desnica“, za koju smatra da deluje u sinergiji sa „uličnom desnicom“, i naglašava da je na proteste koje su organizovale „Narodne patrole“ pozivao i profesor Filološkog fakulteta u Beogradu Milo Lompar.

Kisić je rekla da su pojedini fakulteti i odeljenja Univerziteta u Beogradu postali regrutna mesta za desničare.

Za formiranje javnog mnjenja najodgovornija je vlast, a desničarske organizacije su poput parapolicije i služe da zastraši „protivnike“, kao što su aktivisti za ljudska prava, upozorava Kisić.

Govoreći o pretnjama koje su upućene aktivistima koji su prekrečili nacionalističke grafite na Slaviji u Beogradu, Kisić kaže da bi država mogla „jako brzo da reaguje i pronađe one koji šalju tako brutalne pretnje“.

„Nisu u pitanju samo nekakvi grafiti i crteži, nego veoma ozbiljne pretnje, i pretnje smrću“, rekla je ona za N1.

Dodaje da je najviše brine simbol „Z“, koji koriste pristalice ruske invazije na Ukrajinu, jer je to simbol agresije, ubijanja i uništavanja.

Kako kaže, ne može se videti po evropskim gradovima da država toleriše takve simbole a agresivno i neprijateljski se ponaša prema mirovnim grupama i organizacijama za ljudska prava.

Kisić je rekla da je „razaranje društva“ u Srbiji posebno ubrzano u poslednjih 10 godina, koliko je na vlasti SNS, ali da traje još od osamdesetih godina prošlog veka.

„Pretnje su ovde potpuno normalizovane jer je normalizovana ideologija koja stoji iza tih pretnji“, kazala je ona.

BONUS VIDEO: Kako su desničari postali antidržavni ekstremisti

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar