Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Rekordnih 60,7 odsto građana Kosova zadovoljno je radom odlazeće vlade, pokazalo je najnovije istraživanje Javni puls koje je u subotu objavio UNDP.

To je uvećanje za 46,3 odsto u odnosu na novembar 2019. kada je to poverenje bilo na svega na 14,4 odsto.

Rezultati 18. istraživanja „Puls javnosti“ iz marta i aprila, stižu u trenutku kada je već izvesno da se na Kosovu očekuje nova vlada u kojoj neće biti pobedničke stranke sa poslednjih izbora – Samoopredeljenja, niti Aljbina Kurtija kao kosovskog premijer, prenosi Kossev.

Rezultati ovog istraživanja pokazuju da je zadovoljstvo radom kosovskog premijera bilo rekordnih 65,4 odsto, a radom Vjose Osmani kao predsednice skupštine, čak i više, sa 72,4 odsto.

Poređenja radi, u novembru prošle godine, ovaj procenat bio je 20,7 odsto ili, rezultat koji je zabeležen u maju prošle godine, kada je predsednik skupštine bio Kadri Veselji – 20,5 odsto.

Istraživanje beleži i povećanje demokratskog indeksa koji je trenutno na 1,53, što je najveći indeks zabeležen od 2010, od kada UNDP sprovodi ova istraživanja.

Suprotno povećanju zadovoljstva radom ključnih institucija, zabeleženo je nezadovoljstvo političkim pravcem na Kosovu. Time je nezadovoljno, odnosno veoma nezadovoljno, 62,8 odsto isptanika.

Smanjen je ekonomski indeks koji je sa 1,05 pao na 0,98, što ukazuje na to da je dve trećine građana zabrinuto za ekonomsko stanje.

Najveći problemi, prema mišljenju građana Kosova, isti su kao i tokom ranijih istraživanja: za 37,2 odsto to je nezaposlenost, zatim korupcija 23,5 i siromaštvo 15,3 odsto.

Kada je u pitanju lična bezbednosti, zaključci pokazuju najveći stepen koji je ikada zabeležen od 86,3 odsto.

Razlike, međutim, postoje među Srbima i Albancima, jer se 88,2 odsto Albanaca i 81,2 odsto pripadnika drugih zajednica na Kosovu oseća bezbedno na ulicama, za razliku od 46,2 odsto Srba.

Istraživanje UNDP, sprovedeno je za mart – april, i obuhvatilo je 1.306 punoletnih ispitanika od kojih je 896 Albanaca, 210 Srba i 200 pripadnika drugih zajednica na Kosovu.

Anketa je zasnovana na uzorcima sa nasumičnom verovatnoćom uzimanim u više faza. Uzorak je reprezentativan za domaćinstva na Kosovu.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar