Američki vojnici u blizini Jarinja Foto:Nova.rs

Oklopna vozila KFOR, opremljena opremom za osmatranje i komunikaciju, stacionirana su nekoliko punktova na severu Kosova i Metohije. Reč je uglavnom o putevima na kojima su Srbi ranije postavljali barikade.

Nedaleko od administrativnog prelaza Jarinje na severu Kosova, nalaze se vojnici iz američkog kontigenta KFORa. Iako vidno raspoloženi, pored svojih hamera pozdravljaju vozače koji se kreću magistralnim putem Jarinje – Severna Mitrovica, njihova uloga je potpuno drugačija. Oni su tu da spreče barikade.

Drugi punkt nalazi se u blizini Brnjaka, susednog administrativnog prelaza. A KFOR je stacioniran i na putu Zvečan – Priština, u mestu Rudare, kod tzv. Krsta.

Američki vojnici u blizini Jarinja Foto:Nova.rs

Na svim ovim mestima, u ranijim scenarijima, bili su postavljani teški kamioni, koji su blokirali svaku vrstu saobraćaja.

Komandant Kfora, general-major Ferenc Kajari, izjavio je da se situacija na severu Kosova i Metohije smirila i upozorio da međunarodne snage više neće dozvoliti postavljanje barikada na putevima.

„Ako se naprave barikade, to onemogućava slobodno kretanje, a ako se ne postigne dogovor, onda ćemo doći do trenutka kada će KFOR morati da deluje kako bi omogućio slobodu kretanja“, izjavio je Kajari.

Odbornici opština Severna Mitrovica, Zvečan, Leposavić i Zubin Potok doneli su danas na zajedničkoj sednici, deklaraciju sa zajedničkim zaključcima, među kojima je i poziv KFORu da osigura mir i bezbednost za sve građane.

BONUS VIDEO: Komandant Kfora helikopterom obišao Jarinje i Brnjak

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar