Foto:Nemanja Jovanović

Pandemija korona virusa predstavlja, do sad neviđenu, opomenu šta može da zadesi čovečanstvo, rekao je danas predsednik "BK grupe" i lider Pokreta Snaga Srbije Bogoljub Karić i dodao da članice Saveta bezbednosti UN moraju da "počnu da ulažu u mir, a ne u rat“, a da Donaldu Trampu treba dodeliti Nobelovu nagradu za mir.

Karić je kao primere pravog ponašanja u novonastalim okolnostima naveo predsednika SAD Donada Trampa, koji je, kako je istakao, pokazao fantastičan, strateški zaokret u spoljnoj politici Amerike, ali i lidera Kine i Rusije.

„Za razliku od Obame, koji je prvo dobio Nobelovu nagradu za mir, a onda počeo da izaziva ratove po celom svetu, Tramp čini potpuno suprotno. Zaustavio je sve ratove, od Sirije, Iraka, Avganistana, i okrenuo se patriotizmu, porodici, hrišćanstvu, otvaranju novih radnih mesta i oživljavanju slavnih fabrika“, ističe Karić u izjavi za javnost.

Podsetio je na reči Trampa „da ratujemo protiv groznog i nevidljivog neprijatelja“, ističući da nije mislio samo na virus, već na dan posle korone.

Karić navodi da je Tramp shvatio je da se biznis ne vodi napadom bombama, već strateškim partnerstvom sa Rusijom, Kinom, Indijom i Evropom. Takođe poručuje da bi Tramp trebalo da dobije Nobelovu nagradu za mir jer Ameriku vraća sebi i svojim vrednostima.

Ističe da je predsednik SAD dobro sagledao ono što se dešava u Kini i Rusiji.

„Si Ðinping i Vladimir Putin kao veliki svetski lideri pokazuju socijalnu brigu prema siromašnima. Takva politika je pokazala šta znače red, disciplina, solidarnost i humanost. Zaustavili su epidemiju, ali svoje vrhunsko znanje i briljantne doktore i naučnike nisu posakrivali, već su pomoć i iskustvo u borbi protiv ove pošasti ponudili celom svetu“, kaže Karić.

Takođe navodi da kineski i ruski transportni avioni donose pomoć Italiji i Španiji sa svojim najboljim stručnjacima, dok se EU, kaže, pokazala nemoćna, podeljena i posvađana.

„Odavno govorim da je došlo vreme da političari ne budu robovi krupnog kapitala, već da se okrenu narodu“, rekao je Karić.

Ističe da se pred čitavim čovečanstvom nalaze dve slike novog sveta, a da je najispravniji onaj kojim vode Tramp, Si i Putin, koji se zalažu za novu globalizaciju, ali zasnovanu na solidarnosti i zajedništvu, samostalnosti, gde će se ulagati mnogo više u nauku, obrazovanje i zdravstvo, u doktore, inženjere i profesore, umesto da se milijarde ulažu u nuklearno oružje.

Navodi da je Tramp preduzeo važne mere, jer je svestan da će, ako dozvoli vladavinu krupnog kapitala bez kontrole, sistem pohlepe pojesti Ameriku iznutra.

„Prava je sreća za svet da su na čelu Rusije i Kine mudri lideri, koji Trampu i Americi nude ruku pomirenja“, navodi Karić.

On smatra i da bi isključivo Savet bezbednosti ubuduće trebalo da donosi odluke o istraživanjima i primeni vakcina i pojedinih farmaceutskih proizvoda i da nas „u protivnom, čeka sve zoološki vrt, ali sa one strane kaveza“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare