Foto: Printscreen/Youtube/Kosovo Online

Vršilac dužnosti ministra zdravlja Arben Vitia izjavio je večeras da je mera karantina Severne Mitrovice i Zvečana doneta u koordinaciji institucija Kosova sa gradonačelnicima tih opština.

Na konferenciji za medije zajedno sa direktorom Nacionalnog instituta javnog zdravstva (NIJZ) Naserom Ramadanijem i direktorom Policije Kosova Rašidom Ćalajem, Vitia je rekao da su u situaciji koronavirusa u stalnoj koordinaciji sa lokalnim vlastima na severu Kosova.

On je na kritike predsednika Kosova Hašima Tačija, lidera Demokratske partije Kosova Kadrija Veseljia i predsednika Demokratskog saveza Kosova Ise Mustafe rekao da je ministarstvo na čijem je čelu u koordinaciji sa lokalnim vlastima u opštinama na severu Kosova za svaku akciju.

Prema njegovim rečima odluka o karantinu za dve opštine doneta od Ministarstva zdravlja uz punu koordinaciju sa lokalnim vlastima.

„Preuzimam odgovornost ako to nije slučaj. Sve političke razlike treba ostaviti po strani, primarno je zdravlje naših građana, bez razlike pružićemo našu pomoć u svakom kutku zemlje“, naglasio je Vitia.

On je rekao da su u saradnji sa lokalnim vlastima dva tima iz NIJZ otišla u opštine na severu, analizirala preko 90 uzoraka, od kojih su tri pozitivna na virus korona.

Direktor policije Rašid Ćalaj rekao je da su svi lekari i drugo osoblje iz Srbije ušli na Kosovo uz dozvolu kosovskih vlasti.

„Mnogi lekari i drugi ušli su na Kosovo s dozvolom da pregledaju naše građane Srbe“, rekao je on.

Direktor Nacionalnog instituta javnog zdravlja Kosova Naser Ramadani upozorio je da će sledeće tri nedelje biti ključne i poručio građanima da izbegavaju izlaske.

Rekao je da su računali da će na Kosovu od prvog slučaja do danas biti više od 135 zaraženih koronavirusom i da je sinoć srušen rekord kontrole, jer su testirana 243 slučaja, od kojih je devet bilo pozitivno.

„Ali, nema mesta za zadovoljstvo dok ne uklonimo virus sa naše teritorije“, dodao je Ramadani.

Apelovao je ponovo na građane da ne izlaze, zahtevajući da se pridržavaju uputstava, da ostanu kod kuće i izađu samo u slučaju potrebe.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram