Kosovo zgrada Vlade
Kosovo zgrada Vlade Foto:EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Dok iz Kancelarije za Kosovo i Metohiju uveravaju da će se snažno boriti protiv ulaska Kosova u Savet Evrope, novinari i analitičari misle da je Beograd šansu za odbranu uveliko propustio.

Poručuju da se vlast u Srbiji ponaša kao da je već sve gotovo, iako je procedura za članstvo složena i duga. Sa druge strane, ne vide zašto bi Kosovo bilo deo jednog tela koje se bavi ljudskim pravima, ako vlast u Prištini ta prava godinama krši.

Već šest godina čeka crkva da prištinske vlasti sprovedu odluku Ustavnog suda i vrate manastiru Visoki Dečani 24 hektara njegove zemlje. Javno su poslednje dve godine kosovski političari govorili da odluku Suda neće poštovati. Ukoliko Kosovo postane član Saveta Evrope možda će morati, jer bi u tom slučaju obespravljeni sa Kosova mogli da se obrate Sudu u Strazburu.

„Principijelno je neprincipijelno sada navijati za Savet Evrope da će u tom slučaju, recimo, manastir Visoki Dečani imati mehanizam više. Zašto bi Kosovo postalo članica Saveta Evrope da bi se naterale same kosovske vlasti da ispune sopstvenu odluku“, komentariše Tanja Lazarević, urednica portala Kossev.

Specijalni izaslanik nemačke Vlade za Zapadni Balkan, koji se zalaže za članstvo Kosova u Savetu Evrope, baš iz Dečana poručuje da je to važno kulturno nasleđe. Iako bi ova poruka mogla nešto važno da kaže i Beogradu, predstavnici srpske strane, članstvu Kosova se snažno protive.

„Borićemo se kao što smo činili i svih ovih godina, nećemo ostaviti na cedilu nikada naš narod na prostoru Kosova i Metohije, to je važno da se zna“, kaže direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Francuski ambasador o kandidaturi Kosova u SE: Jednostrane odluke ne podržavamo

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar