Foto: N1

Otmica rudara Žarka Spasića, na današnji dan 1998. godine, označila je početak masovnog stradanja srpskog civilnog stanovništva na Кosovu i Metohiji, a za veliku većinu tih zločina do danas niko nije odgovarao, saopštila je vladina Kancelarija za Kosovo i Metohiju i zatražila sprovođenje istrage o svim nestalima.

U Kancelariji napominju da otmičari Žarka Spasića nisu pronađeni i privedeni pravdi, a da nijedna međunarodna organizacija niti predstavnici privremenih institucija na Kosovu nisu ponudili odgovore o sudbini Spasića i mnogih drugih Srba.

„Srbija će nastaviti da se seća svojih stradalih sunarodnika, ali i da traga za istinom i pravdom za otete i ubijene i za njihove porodice, koje imaju pravo da znaju šta se desilo sa njihovim najmilijima. Zahtevamo nastavak sprovođenja istrage o svim nestalim licima, jednaka prava za sve žrtve, bez obzira na veru i naciju“, poručili su iz Kancelarije.

Naglašeno je da će i od Prištine i od međunarodne zajednice nastaviti da zahtevaju rasvetljivanje sudbine otetih i nestalih Srba, ističući da je „zajednička odgovornost“ da se proces pomirenja na Кosovu temelji „na istini o zločinima i personalizovanju odgovornosti“.

Kancelarije će, kako se navodi, nastaviti da traga za otmičarima „koji imaju ime i prezime“ i da insistiraju na njihovom kažnjavanju.

„Zataškavanje zločina je takođe zločin, a od procesa rasvetljavanja sudbine nestalih lica zavisiće u velikoj meri i proces pomirenja u regionu“, ističu u Kancelariji.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar