Foto: Promo

Pomoćnik direktora Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Igor Popović ocenio je danas da su najave političkih lidera iz Prištine da će tužiti Beograd za ratne zločine i genocid ništave i nemaju pravno utemeljenje, već služe za dnevno-političke provokacije na koje se neće odgovarati istim jezikom.

„Nejasno je kom to sudu planiraju da tuže našu državu, kada takozvano Kosovo, kao teritorija pod međunarodnom upravom u skladu sa Rezolucijom 1244 SB UN, nije pravni subjekt međunarodnog javnog prava i ne može biti stranka u postupku pred Međunarodnim sudom pravde“, navodi se u pisanoj izjavi Popovića.

„Nemoguće je u pravnom smislu da jedna teritorija tuži sopstvenu državu za ratne zločine i genocid, kada ona ne može biti stranka u postupku“, ukazao je on.

„Što se tiče poruke da je adresa za ratne zločine na Kosovu i Metohiji u Beogradu, možda je bolje da se politički lideri u Prištini podrobnije informišu i takve poruke upute na adrese suda u Hagu, gde se za zločine nad Srbima i drugim nealbancima sudi njihovim kolegama“, predočio je Popović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar