Petar Petković, Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kancelarija za Kosovo i Metohiju ocenila je danas da je bila "sramna i etnički motivisana" odluka Apelacionog suda u Prištini da potvrdi presudu kojom je Srbin iz Peći Zoran Đokić osuđen na 12 godina zatvora zbog, kako je navedeno, navodnih ratnih zločina.

Ta kancelarija je u saopštenju navela da će Đokićev advokat iskoristiti mogućnost vanrednog pravnog leka i da će podneti zahtev za zaštitu zakonitosti. Navedeno je i da će advokat to da uradi „jer su Đokiću i tokom samog procesa povređena brojna prava, a tokom suđenja nijedan svedok ga nije prepoznao kao izvršioca“.

Dodaje se i da je o toj presudi Đokićev advokat „obavešten iz medija“ i da „nije dobio pisanu odluku“, što je, kako je ocenjeno „nedopustivo“.

Kancelarija je najavila da će nastavti da svim raspoloživim diplomatskim i pravnim sredstvima pruža pomoć i podršku svim Srbima kojima se, kako je navedeno, sudi pred sudskim instancama u Prištini i to samo zato što nose srpsko ime i prezime, uključujući i slučaj Đokića.

U saopštenju je navedeno i da „odluka takozvanog Apelacionog suda u Prištini“ da potvrdi presudu Đokiću, od 12 godina zatvora „za navodni ratni zločin, pokazuje svu ostrašćenost i jednostranost sudskih instanci u Prištini“.

„Iz ovoga proizilazi da se presude Srbima donose prema etničkom ključu i svrha im je da se kriminalizuje čitav jedan narod i napravi veštački balans sa zločinima takozvane OVK, čijim se liderima sudi u Hagu“, dodaje se u saopštenju.

Ocenjeno je da se „takvim drakonskim kaznama pokušava, ne samo da se Srbi oglase zločincima, već i da se svaki potencijalni povratnik odvrati od dolaska na Kosovo i Metohiju“.

BONUS VIDEO Balkan bez granica – Srđan Majstorović i Nenad Đurđević

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare