Petar Petković, Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju
Petar Petković, Foto: Kancelarija za Kosovo i Metohiju

Kancelarija za Kosovo i Metohiju saopštila je danas da su optužbe na račun igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića besmislene i da ne samo da nemaju nikakvo utemeljenje u realnosti, nego su i licemerni pokušaji da se teze zamene i monasi proglase ratnim zločincima.

Te optužbe su pažljivo smišljene da bi se zamaskirala prava istina o ugroženosti tog manastira koji se zbog učestalih napada ekstremista punih 20 godina nalazi pod oružanom zaštitom međunarodnih snaga, navedeno je u saopštenju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju naglasila je da, od trenutka kada je organizacija „Evropa nostra“ svrstala manastir Visoki Dečani na listu sedam najugroženih lokaliteta u 2021. godini, „ne prestaju pokušaji Prištine da relativizuje činjenično i dokazima potkrepljeno stanje“.

Kako je istaknuto u saopštenju Kancelarije, „niti su Visoki Dečani sami sebe granatirali, niti je otac Hariton sam sebi odsekao glavu 1999. godine“.

Ocenjeno je da su „apsurdni pokušaji da se samozvano Kosovo samoproglasi oazom multikulturalnosti i verske tolerancije, kada svakodnevno imamo incidente na terenu“.

Savet za zaštitu ljudskih prava i sloboda iz Prištine saopštio je ranije danas da bi protiv igumana manastira Visoki Dečani Save Janjića trebalo pokrenuti istragu zbog ratnih zločina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar