Foto: N1

Nosilac liste "Koalicija Albanaca doline" Šaip Kamberi, koji je osvojio poslanički mandat u Skupštini Srbije, izjavio je da pitanje Preševske doline neizostavno mora da bude deo konačnog sporazuma između Kosova i Srbije, uz angažovanje Prištine, Tirane i međunarodnih mehanizama.

On dijalog Kosova i Srbije vidi kao poslednju priliku za unapređenje prava Albanaca u Preševskoj dolini, objavio je portak Kosovo onlajn, prenoseći Kamberijevu izjavu prištinskim medijima na albanskom.

„Pitanje doline definitivno mora biti deo konačnog sporazuma između Kosova i Srbije. Na isti način mora da se postupa prema manjinama, uz poštovanje principa reciprociteta u pravima. Ne verujem u eventualni sporazum između dve države, koji se na pravi način ne bavi pravima Albanaca u Preševskoj dolini“, rekao je Kamberi za Bota sot.

Pozvao je Kosovo i Albaniju da oforme zajednički Fond za „Dolinu“, da donesu državne programe za pomoć Albancima i da se svi politički procesi u kojima učestvuju i Kosovo i Albanija iskoriste za unapređenje prava Albanaca sa juga Srbije.

Kamberi je naveo da je njegova pobeda u Velikom Trnovcu, u petom izbornom krugu, bila teška zbog neravnopravne bitne dveju državnih partija i koalicije Albanaca, a da ovaj izborni proces karakterišu kašnjenja i „intervencije na demotivisanju albanskih birača“.

„Sada konačno mogu da kažem da je to bila teška pobeda ostvarena uz veliko zalaganje svakog našeg aktiviste, koalicionog partnera i pre svega uz istrajnost birača jedinice broj šest u Trnovcu“.

Kamberi je naglasio da su problemi Albanaca Preševske doline „brojni i višedimenzionalni“, a posledica su „sistematske diskriminacije“.

Dodao je da borba za prava, jednakost, demokratiju i slobodu mora da se nastavi do kraja.

On je poručio da je pasivizacija adresa u Medveđi „metod legalizacije etničkog čišćenja“ u toj opštini i da je za preokretanje ovog „začaranog procesa“ potrebno direktno angažovanje Prištine , Tirane i međunarodnih mehanizama.

Bonus video: Pavle Grbović i Miloš Jovanović: Šolc, Kosovo, sankcije – Srbija staje na putu ka EU? 

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare