Duško Radosavljević i Nikola Kalabić Foto: N1, Wikipedia

"Dva zakona o rehabilitaciji su napravljena bez učešća stručne javnosti. U pravosudnim telima ti zakoni nisu dobro propraćeni, a sudije nisu edukovane da sude o stvarima o kojima je istorija već presudila", kaže za Danas profesor Duško Radosavljević, predsednik Saveza antifašita Vojvodine, komentarišući rehabilitaciju četničkog vođe Nikole Kalabića.

Kako dodaje, zbog toga imamo celu zbrku koja je, s jedne strane, objektivne prirode, a s druge, imamo nešto što se pretvara u objektivno, a zapravo je subjektivno – da Srbijom više od 30 godina vlada politička misao koja je poražena u Drugom svetskom ratu.

„Imamo činjenicu da su njeni nastavljači direktni potomci poraženih snaga u Drugom svetskom ratu, odnosno Kvislinških formacija. Najlakše je reći da su to potomci četniko gibaničarskih formacija, jer je njih najviše bilo u Srbiji, ali imamo i Ljotićevaca koji su bili ubeđeni fašisti i Nedićevaca… Ovde se relativizuje najblistavi trenutak u istoriji srpskog naroda, oslobodilačka borba“, smatra sagovornik Danasa.

Prema njegovima rečima, kolaboranistički kapacitet je, međutim, ovde bio velik pa se sa njim moralo i obračunati.

„Komunisti su nakon rata krenuli u hvatanje najvećih zločinaca, a Nikola Kalabić to jeste, bio je direktni ubica. On je, između ostalog odgovoran za možda najstrašniji zločin četnika, pokolj u Vraniću, gde su poklani svi, starosti od 4 meseca do 90 godina. To je naučna fantastika… Zašto je to uradio? Iz obesti“, smatra Radosavljević.

Kako kaže, druga je priča šta su nama Turci radili ili šta su nam Nemci radili, hajde da vidimo šta smo sami sebi radili, da vidimo taj Vranić…

„Kalabić ne da nije nevin već je jedan od najistaknutijih zločinaca. Sudije koje sude u ovakvim procesima su unapred odabrani kao pogodni ili su toliko nesrećni da kada dobiju ovakve slučajeve ili odlaze na bolovanje ili ustupaju predmet“, zaključuje sagovornik Danasa.

BONUS VIDEO Dimitrijević o rehabilitaciji Kalabića: Komunisti skrivali svoje zločine, a otkrivali tuđe

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare