Srbi s Kosova pozvani su u aprilu da bojkotuju izbore na severu KiM, a samo šest meseci kasnije Srpska lista im poručuje da treba da prekinu s bojkotom i ujedno poziva Aljbina Kurtija na vanredne izbore. Za kopernikanski obrt u stavovima najveće srpske partije na Kosovu zadužen je predsednik Srbije, koji je od njih zatražio da promene stav i izađu na birališta. Time se samo potvrđuje da je napuštanje institucija na Kosovu bio događaj bez plana, uvida u moguće posledice i da je izgubljeno vreme, a da su Srbi ponovo na početku. Doduše, s balastom Banjske koji nisu imali u aprilu i zbog čega su okolnosti bitno drugačije nego pre šest meseci.

„Srpska lista, najveća partija kosovskih Srba, pozvala je Srbe sa severa Kosova na opšti bojkot lokalnih izbora koji su zakazani za 23. april“, glasila je vest ove godine uoči izbora na Kosovu.

I zaista, tom pozivu na bojkot odazvao se najveći broj Srba na severu Kosova, čime se otvorio put da mesta za gradonačelnike u srpskim sredinama popune Albanci koji su se kandidovali.

Iako bez legitimiteta i s minimalnim brojem glasova, usled bojkota, u Zvečanu, Zubinom Potoku, Leposaviću i Kosovskoj Mitrovici albanski gradonačelnici uz puno incidenata preuzeli su vođenje ovih gradova.

Foto:Nova.rs

Šest meseci kasnije, Srpska lista koja je u saradnji s Beogradom u aprilu pozvala na bojkot, ponovo je uputila poruku građanima, ali ovog puta bitno drugačiju: spremni smo da učestvujemo na izborima.

Goran Rakić, predsednik Srpske liste, rekao je da će i ovog puta poslušati savet predsednika Vučića, te da šalju jasnu poruku da su spremni da učestvuju na izborima koje su pre samo šest meseci bojkotovali.

Foto: FoNet/Milica Vučković

Njihova odluka promenjena je samo dan nakon što je predsednik uputio molbu da se izađe na izbore što je pre moguće, odnosno da „izađu“ s inicijativama za što bržom organizacijom izbornog procesa. Srpska lista nije krila da je sve dosadašnje odluke donosila u koordinaciji s Beogradom i zato poziva Prištinu da raspiše izbore.

Ujedno, Beograd je na taj način posredno priznao izbor albanskih gradonačelnika, iako je svima jasno da oni nemaju legitimitet za bilo kakvo upravljanje.

„Srpska lista igra kako svira Vučić, izgubljeno je vreme bez opipljivih rezultata za Srbe“

Potpredsednik Građanske inicijative „Srpski opstanak“ Stefan Veljković kaže za Nova.rs da Srpska lista igra onako „kako Vučić svira“ i napominje da sve konce na Kosovu i dalje vuče Beograd i sve na štetu naroda na Kosovu i Metohiji.

„Srpska lista igra kako predsednik Vučić svira. Funkcioneri Srpske liste su sasvim finansijski zavisni od Beograda i uspeli su da se enormno obogate zahvaljujući tome što im predsednik Vučić dozvoljava da rade šta hoće s građanima. Zato Srpska lista radi sve što im se naređuje iz Beograda. On nisu autentični predstavnici kosovskih Srba. Imali su priliku da se otrgnu uticaja Beograda, ali su im pare i fotelje mnogo draže“, objašnjava sagovornik Nova.rs.

Foto: Milan Dobrić
Stefan Veljković

Veljković tvrdi da nakon napuštanja insitucija nije postojao plan za dan sutra.

„Mi smo podržali napuštanje institucija samo u slučaju da postoji plan za ono što će dalje biti. Takav plan nismo videli ni godinu dana kasnije. To što su građani napustili institucije nije samo po sebi neodgovorno, jer su te iste institucije vršile, ali i dalje vrše neviđeno institucionalno nasilje nad Srbima.

Na naše pitanje da li bi eventualni izlazak Srba na izbore na severu Kosova značio da je samo izgubljeno vreme od bojkota, Veljković odgovara – „apsolutno.“

„Izgubljeno je vreme — bez opipljivih rezultata za lokalne Srbe, sem što sad kosovska vlada ima daleko veću kontrolu nad severom Kosova nego što je to ranije bio slučaj. Problemi će tek nastajati, ali Srpska lista polako gubi uticaj koji je sticala godinama i na površinu izbija nezadovoljstvo građana koji se više ne plaše kao ranije“, zaključuje Veljković.

Izgubljeno vreme, Banjska koja je promenila „karte na stolu“ i Srbija u defanzivi

Između aprila i oktobra, odnosno perioda kada je Srpska lista menjala glavne političke odluke, desio se čitav niz događaja od kojih je svakako najveći sukob u Banjskoj.

Foto:EPA-EFE/GEORGI LICOVSKI

Pojačani diplomatski napori zapadnih partnera nisu uspeli da dovedu do napretka u dijalogu Beograda i Prištine. Kurti je dugo važio za neposlušnog partnera koji ne ispunjava domaće zadatke oko kojih se dogovaraju u Briselu, zbog čega je i bio predmet sankcija od strane Zapada.

Ujedno, Kurti je tražio da se izađe na izbore, da se Srbi vrate političkoj borbi za institucije, ali je Beograd odmahivao glavom. Onda se desila Banjska, oružani sukob na severu Kosova koji još uvek drži brojna pitanja otvorenim.

Aljbin Kurti Foto: TANJUG/ VLADA PRIVREMENIH KOSOVSKIH INSTITUCIJA

Ipak, na neka pitanja smo dobili odgovore poput onih ko je organizovao akciju u Banjskoj, za šta je odgovornost preuzeo Milan Radoičić, bivši potpredsednik Srpske liste.

Na neke će javnost tek dobiti odgovore nakon istrage, ali je činjenica da su zapadni partneri okrenuli sumnju s Kurtija na Vučića. Sad je Srbija pod pritiskom da dobije sankcije, čime su se uloge samo u nekoliko mesec promenile.

Aleksandar Vučić, Žozep Borelj, Miroslav Lajčak i Aljbin Kurti Foto:European Union

Nakon svega što smo videli krajem septembra na Kosovu, Vučić je tražio izbore na Kosovu. Pozvao je Srbe koji su uputili svoju poruku Prištini. Sad je Priština na potezu, ali okolnosti su se promenile. Vučić je pod pretnjom sankcija, Kurti sprovodi istragu na severu Kosova, a Vlada Kosova saopštila je u petak uveče da podržava održavanje novih izbora u četiri opštine na severu Kosova.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare