Foto: Nova.rs, Shutterstock, N1, Printscreen

Organizovanje lekarskih pregleda, zaposlenje u zamenu za sigurne glasove, deljenje paketa sa uljem, šećerom i brašnom, nabavka ogreva, ali i direktno davanje mita u vrednosti od hiljadu dinara do nekoliko stotina evra… Ovo su samo neki od navoda kako se u Srbiji kupuju glasovi uoči i tokom svakog izbornog procesa.

Građani Srbije koji su zaposleni u javnom sektoru su pod konstantnim pritiskom vlasti, a on se povećava pred svake izbore. Javna je tajna da oni koji su do posla došli preko veze, najčešće, dobijaju ugovore na određeno vreme, a uslov da se oni produže neretko je skupljanje sigurnih glasova za partije na vlasti.

“Na udaru” stranaka neretko su i siromašni sugrađani, koji glas daju za jedan oftalmološki pregled ili paket sa životnim namirnicama, a u manjim sredinama sigurnim glasačima daje se i “novčana pomoć” u vrednosti od hiljadu dinara pa na više.

A kako to izgleda u praksi, mogli smo da vidimo na nizu primera, a jedan od njih donekle se vidi na snimku sa glasačkog mestu u Ubu, gde jedna žena upućivala grupu birača kako da glasaju, odnosno koga da zaokruže. Iako je sve to zakonom zabranjeno, nekima od njih je čak uzela listić i presavila ga pre ubacivanja u kutiju.

Hiljadu dinara i paket

Taj snimak je posle prošlogodišnjih izbora na društvenim mrežama objavio Savo Manojlović iz Udruženja za zaštitu ustavnosti i zakonitosti. On je otkrio na kom biračkom mestu se sve dogodilo, a nadležnim organima je dostavio i ime žene sa snimka. Kako je tada rekao, reč je o biračima iz jednog romskog naselja, koji su u zamenu za glas dobijali hiljadu dinara i paket.

Foto: Printscreen Twitter/@SavoManojlovic

O potencijalnoj kupovini glasova brojne navode prikupili su i posmatrači Crte tokom prošlih izbora, nakon čega su pozvali nadležne institucije da pokrenu istragu kako bi utvrdile njihovu tačnost. U izveštaju posmatrača se našlo niz primera.

Tako je jedan policajac tvrdio da mu je nuđeno 100 evra za glasanje za “naprednu stranku” i upisivanje na njihov spisak kao siguran glas. Policajac je želeo da ostane anoniman jer strahuje za svoj posao i porodicu.

Posmatračima Crte je rečeno i da su aktivisti Saveza vojvođanskih Mađara u centru sela nudili novac u zamenu za glas i tražili kontakt telefon u slučaju da zaborave da odu na glasanje.

“Decu ćemo ti zaposliti za siguran glas”

Građani su preneli i da u telefonskim razgovorima, nadređeni iz javnog preduzeća pozivaju zaposlene da glasaju za vlast čime će dobiti pomoć od 100 evra, uz obećanje da će njihov glas uticati na njihovo profesionalno napredovanje.

Pojedini birači rekli su da su dobili poziv na fiksni telefon, te da su ih zamolili za glas na izborima na lokalu za SNS.

“Isto u toku dana, od moje sestre tražili su siguran glas na izborima za lokalnu Srpsku naprednu stranku. Kod svih je bio isti razlog: ‘Ako mi obećaš siguran glas, decu ćemo ti zaposliti’”, piše između ostalog u izveštaju posmatrača Crte.

Hrana, tenika, ogrev, sređivanje parkova…

Pavle Dimitrijevića, šefa pravnog tima Crte, kaže za list “Nova” da smo svedoci da političke stranke često organizuju akcije za pružanje socijalne pomoći ili snabdevanja građana prehrambenim ili higijenskim paketima, kućnom tehnikom ili ogrevom, sređuju zgrade i parkove. On navodi da se sve te aktivnosti mogu se tretirati kao deo klijentelističkih strategija političkih aktera koje služe potkupljivanju birača.

Pavle Dimitrijević CRTA

“Njihovim organizovanjem, politički akteri traže dodatni prostor i prilike da privuku pažnju birača nudeći im određenu korist u svakodnevnom životu. Iako se ovakvi slučajevi ne mogu uvek tretirati kao neposredna i zakonom zabranjena kupovina glasova za koju je neophodno obezbediti jasan dokaz da se u zamenu za glas nudi ili uzima korist u novčanom ili nekom drugom smislu, oni predstavljaju oblik klijentelizma, koji je zastupljen kako u izbornim, tako i u redovnim aktivnostima političkih stranaka u Srbiji. Klijentelističke strategije koje praktikuju političke stranke takođe doprinose ukidanju granice između političke partije i države”, ističe Dimitrijević.

Drobnjak: I sad da izađete na glasanje

Jedan od očiglednih primera kupovine glasova je i odlazak Zorana Drobnjaka u selu Kukulovce kod Leskovca nekoliko dana nakon što je u medijima objavljeno da će meštani ovog sela bojkotovati predstojeće izbore zbog neispunjenih obećanja iz kampanje za predsedničke izbore 2017. godine. Čak 95 odsto meštana je tada glasalo za Aleksandra Vučića.

Foto: Printscreen Fonet/Video

Prilikom posete tom selu, Drobnjak je javno obećao da će im putevi biti asfaltirani u narednih nekoliko dana. Ovo obećenje je uputio okupljenim meštanima sela, u prisustvu medija. Na kraju svog obraćanja izgovorio je rečenicu: „I sad da izađete na glasanje”.

Zbog ovog slučaja Crta je podnela krivičnu prijavu, ali je nju odbacilo Više javno tužilaštvo u Nišu.

BONUS VIDEO Nesvakidašnja kontrola izbora u Srbiji

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare