Aleksandar Vucic i Ana Brnabic
Aleksandar Vučić i Ana Brnabić Foto:Vesna Lalić/Nova.rs/Goran Srdanov/Nova.rs

Nemarni i aljkavi službenici Vlade Srbije, kako ih je nazvao predsednik Aleksandar Vučić preduhitrili su ga danas i mimo propisa pre njega saopštili da se Zakon o eksproprijaciji vraća u Skupštinsku proceduru, a da će doći i do izmena tek usvojenog Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi.

Procedura oko usvajanja Zakona je sledeća – Zakon predlaže Vlada Srbije, Narodna Skupština ga usvaja, a zatim treba da ga parafira predsednik. Ukoliko ima zamerki na zakon, može da ga vrati parlamentu na ponovno glasanje.

Danas je predsednik Srbije zakazao obraćanje javnosti za 18 časova, kada je trebalo da saopšti svoju odluku oko predloga novog Zakona o eksproprijaciji, protiv čijeg su usvajanja protestovali građani širom Srbije dve poslednje subote.

Zahtevi protestanata su bili da se i predlog zakona Zakon o eksproprijaciji i nedavno osvojen i potpisom predsednika odobren Zakon o referendumu i narodnim inicijativama povuku. Razlog je to što se nove odredbe zakona tumače kao utabavanje puta za rudarenje kompanije Rio Tinto u dolini Jadra, otimanje imovine građana i ekološku katastrofu koja će uslediti.

Međutim, danas su službenici Vlade Srbije predsedniku „ukrali muštuluk“ i uskratili pravo da lično građanima objavi ekskluzivnu vest da je odbio da potpiše Zakon o eksproprijaciji.

Pogrešno dugme

Sat i po vremena pre zakazane konferencije predsednika, novinskim redakcijama stiglo je saopštenje da Vlada Srbije vraća Zakon o eksproprijaciji u Narodnu Skupštinu.
Em su preskočili predsednika, em Vlada na to nema pravo.

U odbranu predsednika i procedure odmah je stao i prvi čovek Skupštine Srbije Ivica Dačić.

Ivica Dačić Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

„Povodom vesti da je Vlada povukla zakon o eksproprijaciji, moram da podsetim da Vlada ne može da povuče zakon koji je usvojila Skupština. Mi čekamo odluku predsednika Srbije, da li će zakon potpisati ili neće i to je jasna ustavna procedura“, rekao je Dačić i poručio poslanicima i javnosti da će o daljim potezima biti obavešteni.

Sat i po kasnije predsednik je objasnio kako se to desilo.

Aleksandar Vucic konferencija za novinare
Aleksandar Vučić na konferenciji za medije Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

„Zbog nemara i aljkavosti službenika Vlade Srbije. Njihove odluke mogu da donesu tek posle moje odluke, a ne da se gazi Narodna Skupština. To što se gazi institucija predsednika to sam naučio svaki dan, to je manje više nevažno. Ali Narodna Skupština ne sme da bude gažena, oni (poslanici) večeras mogu ili sutra, kad god hoće da donesu odluku kojom će, a ne pre moje odluke, da povuku taj zakon“, objasnio je Vučić.

Zatim je pojasnio da je u toku dana imao sastanak sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić, kojoj je predstavio svoju odluku, ali i obrazloženje te odluke.

„Čak i neke ljude na opozicionoj sceni kakva će odluka biti. Vlada je spremajući svoju reakciju na moju odluku spremila sve, ali je čovek umesto da prosledi pres timu premijerke, pritisnuo na mejl adresu kompletnog presa, svoh redakcija. Tehnička greška, ali to je nemar, aljkavost“, istakao je Vučić.

Da se ne potkrade još neka greška

Ako se zbune i oko dalje procedure, na nju je podseća advokat Vladimir Gajić.

Vladimir Gajić Foto:FoNet/Marija Djoković

„Procedura u vezi povlačenja već izglasanog zakona u Narodnoj Skupštini je takva da predsednik ima ovlašćenja da zakon potpiše ili da odbije da potpiše i vrati parlamentu na ponovno odlučivanje. Predlagač zakona nije Narodna Skupština nego Vlada Srbije, a predlog ovog zakona potpisala je predsednica Vlade Ana Brnabić, pa je ona jedino ovlašćena da donese odluku i povuče predlog zakona iz skupštinske procedure“, zaključuje Gajić.

Luka Jovanović iz Foruma za bezbednost i demokratiju pojasnio je za N1 da nakon vraćanja u Skupštinu treba da bude zakazana sednica na kojoj će ponovo da se glasa o tom zakonu.

„Na toj sednici će moći samo da se glasa, neće biti mogući amandmani, neće moći da se menja tekst zakona ni na koji način, samo će morati još jednom da se glasa, da bi zakon bio usvojen potrebno je da za njega glasa 126 poslanika, ako ne – pada zakon“.

BONUS VIDEO: Ivan Marović, o građanskim protestima, državnim batinašima devedesetih i danas

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram