Predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdio je nedeljama unazad da ne postoji drugi termin u kom je moguće zakazati nove izbore u Beogradu osim 28. aprila. Naprasno menja mišljenje, pa je sad moguće da ove izbore imamo 2. juna, što opozicija govori danima unazad. Razloga za ovaj kopernikanski obrt može biti više, ali činjenica je da u ovom trenutku izgleda kao da je Aleksandar Vučić ustuknuo.

Danima je predsednik Srbije Aleksandar Vučić tvrdio da beogradski izbori mogu biti održani jedino 28. aprila ili 5. maja.

„Ako predsednik skupštine bude izabran 11. marta, izbori moraju da budu do 11. ili 12. maja, mogu da budu 28. aprila ili 5. maja, a tada nam je Vaskrs, hoćete na Vaskrs da imamo izbore?“ Kada neko izgovara gluposti, neko mora da stane i kaže šta su zakonske norme“, rekao je Vučić 9. marta

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić obišao je danas Vojnotehnički institut u Žarkovu Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Taj datum ranije je spominjao i kandidat SNS za gradonačelnika Beograda Aleksandar Šapić.

“Mislim da nećemo moći 21. aprila na birališta, jer to znači da bi izbori trebalo da budu raspisani u sredu, taj datum je već otpao. Kada se izabere predsednik Skupštine Srbije, od tog momenta možemo da gledamo. Ja bih voleo da oni budu 28. aprila, da se održe što pre“, rekao je Šapić.

Aleksandar Sapić na konferenciji za novinare nakon održane sednice Predsedništva SNS Foto:F.S./ATAImages

U međuvremenu, opozicija je izašla sa jasnim stavom da na izbore 28. aprila neće izaći, jer je u tako kratkom vremenu nemoguće ispuniti bilo šta od preporuka ODIHR, kako bi se u Srbiji omogućili slobodni i fer izbori.

U tom slučaju ne bi bilo nikakve razlike u odnosu na decembarske izbore, koje smatraju pokradenim.

Takođe, tog datuma biće organizovan beogradski maraton koji će paralisati ceo grad, što bi potenicijalno uticalo na izlaznost i demotivisanost birača.

Uz aktivan pritisak opozicije isplivava i afera Mala Krsna, koja pokazuje da vlast ponovo seli birače iz drugih mesta u Beograd i tako sprema novu izbornu krađu.

Kopernikanski obrt u predsednikovoj glavi dešava se u noći između 9. i 10. marta.

PROČITAJTE JOŠ:

Šta se tačno desilo i ima li to veze sa zahtevima opozicije ili pritiscima međunarodne zajednice nike poznato. Zna se samo da je predsednik Vučić priznao da je pogrešio.

„Postoji takođe zakonska mogućnost, za koju ja nisam znao i pogrešio sam, a to je da se odugovlači. Ne znam šta je smisao u tome, da se odugovlači i izbori raspišu za 26. maj ili 2. jun. I to postoji kao mogućnost, ali 9. jun ne postoji jer moraju da se održe u roku od dva meseca od trenutka kada se raspišu“, rekao je Vučić u nedelju u Pambukovici.

Zatim je u toku istog dana usledio sastanak naprednjaka sa njihovim koalicionim partnerima, nakon čega je ova odluka praktično potvrđena.

“Moje ideja je sledeća, da imamo beogradske izbore 2. juna i ti izbori će biti održani 2. juna, jer su se moji prijatelji sa tom idejom saglasili”, saopštava u nedelju uveče Vučić.

Zašto je došlo do preokreta?

Politikolog Aleksandar Ivković kaže da je nekoliko razloga, zbog čega je Vučić napravio ustupak opoziciji pomerajući datum izbora.

“To znači da u SNS nisu sigurni u svoju poziciju i da osećaju slabost. Sad – šta je tačan uzrok tome, i dalje nije sasvim očigledno, ali može se izdvojiti nekoliko činilaca. Prvo je tu udruživanje najvećeg dela opozicije oko zahteva da se poprave izborni uslovi i da se datum beogradskih izbora pomeri u tom cilju. Potom, tu je i dalje povećana međunarodna pažnja na izborne uslove u Srbiji i nastavak objavljivanja pokazatelja da se i dalje vrše manipulacije (slučaj Male Krsne)” objašnjava Ivoković.

Kao jedan od razloga navodii i to što nisu završeni svi dogovori u okviru vladajuće koalicije, a nastup na beogradskim izborima verovatno dolazi u paketu sa time.

Aleksandar Ivković, portal European Western Balkans. SNS ISTRAŽIVANJA. Rezultati istraživanja za nastavak evropske podrške, prilog, emisija Među nama, Medju nama Nova S
Aleksandar Ivković Foto: Nova S

“Konačno, znamo da se odluke vlasti najčešće donose na osnovu istraživanja javnog mnjenja, i moguće je da su ona pokazala nezadovoljavajuće rezultate. Možda i dalje ne postoji dovoljna motivisanost glasača vlasti ili deo njih razmatra druge opcije” kaže Ivković.

Šta istraživanja kažu javnosti nije poznato, ali…

“Ono što je nesumnjivo jeste da se više stvari okrenulo protiv interesa vlasti u prethodnim danima”, zaključuje Ivković, te da to može biti razlog ovakve Vučećeve odluke.

BONUS VIDEO: Ćuta – Ko je Aleksandar Vučić da određuje kad će biti izbori 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare