U trenutku dok potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin najavljuje da će ići umesto predsednika Aleksandra Vučića na Samit lidera BRIKS, koji se krajem oktobra održava u Kazanju, nameće se pitanje kako je baš on postao najodaniji ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, među svim srpskim funkcionerima. Kao odgovor na to pitanje, trebalo bi podsetiti na aferu u čijem je centru bio upravo Vulin, koji je 2021. godine organizovao praćenje i prisluškivanje ruskih opozicionara u Beogradu, nakon čega su pohapšeni i osuđeni na dugogodišnju robiju.

Kao uvod u ovu priču treba reći da je u martu 2021. godine grupa ruskih opozicionara pokušala da održi skup u Moskvi. Na tom skupu je bilo oko 200 ljudi iz čitave zemlje. Želeli su da dogovore koordinaciju između predstavnika opozicije u različitim delovima Rusije, da se upoznaju i da usaglase saradnju. Pola sata pošto je skup počeo, u prostoriju je upalo nekoliko desetina do zuba naoružanih policijskih pripadnika. Uhapsili su sve učesnike skupa. Kasnije su ih odvojili i prebacili u nekoliko policijskih stanica širom Moskve, a potom su svi procesuirani i na teret im je stavljeno da su učestvovali u radu u “nepoželjnim organizacijama”.

Nekoliko meseci kasnije, pokušali su da održe skup u Beogradu.

Jedan od ruskih opozicionara koji je bio na tom skupu, a kasnije je uhapšen i osuđen, jeste i Vladimr Kara-Murza.

On je u jednom od razgovora za Nova.rs svojevremeno ispričao da su vrlo brzo po dolasku u srpsku prestonicu shvatili da ih prate.

“Okupili smo se u jednom hotelu koji se nalazi na Novom Beogradu. Skup je trajao nedelju dana, a mi smo praktično odmah primetili da nas prate. Kad god bismo se našli na ulici, neko bi bio iza nas i pratio naše kretanje. U restoranima, kad bismo odlazili na ručak, do nas bi sedeo neko ko bi slušao o čemu pričamo. To je bilo toliko očigledno i apsurdno. Čak i kad smo iznajmili turu brodom po Dunavu, nas je pratio drugi brod sve vreme. Iako je nama to bilo čak i smešno, sad vidimo da je to namenski rađeno”, ispričao je tada Kara-Murza.

Jedan od predavača sa skupa ruske opozicije u Beogradu, advokat Dimitrij Zahvatov, kasnije je potvrdio za naš portal da su bili praćeni tokom boravka u Srbiji. On nam je tada dostavio fotografije i video snimke osoba koji su za to bile zadužene, a zati ispričao kako je to prisluškivanje izgledalo.

Dimitrij Zahvatov Foto: Privatna arhiva

“Sedeći u jednom kafiću koji se nalazi na Keju oslobođenja, čekao sam čoveka “sa naočarima” da zauzme svoju poziciju i da nas posmatra. Kad je seo za susedni sto, ja sam krenuo ka njemu”, pričao je Zahvatov za Novuu.

Zatim je na engleskom jeziku pokušao da mu objasni da zna ko je on.

“Rekao samu mu da nismo neprijatelji njegove zemlje, da smo uočili njihovu grupu za posmatranje pre tri dana, da nemamo ništa da krijemo od njih, zamolivši ih da zustave ovu predstavu. Poručio sam da, ukoliko je zainteresovan da nešto sazna, da on i njegove kolege sednu za naš sto i slobodno slušaju o čemu pričamo. Sve je razumeo, ali se pravio da me ne razume i da ne govori engleski. Nasmejao sam se na to, jer mi je bilo prilično čudno da obaveštajac ne poznaje i ne govori engleski jezik“, rekao je Zahvatov.

I Kara-Murza i Zahvatov izrazili su uverenje da to namenski rađeno i da su srpske službe to činile po nalogu tadašnjeg srpskog ministra policije Aleksandra Vulina.

“Vulin se pokazao kao verni pas Putinovog sekretara Nikolaja Patruševa. Svi naši razgovori na skupu su snimljeni. Nedelju dana nakon našeg skupa, Vulin je doputovao u Moskvu i lično je doneo Nikolaju Patruševu transkripte naših razgovora, a krajem istog meseca, moj prijatelj, kolega i koorganizator skupa u Beogradu, Aleksej Pivovarov je uhapšen“, ispričao je on.

Andrej Pivovarov, šef pokreta Otvorena Rusija, u januaru 2022. uhapšen je na aerodromu u Sankt Peterburgu, neposredno pre poletanja. Njegov tim je tada saopštio da ga je policija ispitala, pretresla njegov stan i pokrenula krivični postupak zbog navodnog kršenja ruskog zakonodavstva o „nepoželjnim organizacijama“.

„Ove situacije nam pokazuju da nas se plaše, a mi smo većina“, naveo je tada Pivovarov u poruci saborcima.

Uklanjanje Pivovarova iz aviona usledilo je nakon što su vlasti u Belorusiji 23. maja preusmerile let Rajanera koji je išao iz Grčke za Litvaniju u prestonicu Minsk i uhapsile novinara u avionu. Poljska avio-kompanija LOT, koja je upravljala Pivovarovljevim letom, rekla je da je avion bio spreman za poletanje kada je ruska kontrola vazdušnog saobraćaja naredila posadi da se vrati na pistu.

Andrej Pivovarov Foto: Natalya Kazhan / TASS / Profimedia

Upravo sa Pivovarovim portal Nova.rs je uradio ekskluzivni intervju nakon što se ponovo našao na slobodi.

On je za Novu pričao upravo o ovom priluškivanju i svom naknadnom hapšenju.

Vulinova neubedljiva odbrana

Tadašnji ministar policije,kasnije direktor BIA, a sad potpredsednik Vlade Aleksandar Vulin, nakon pisanja lista „Nova“ o prisluškivanju ruskih političara, oglasio se u svom maniru i prozvao ruske opozicionare da su „lažovi“.

„Svaka budala može da ima svoje mišljenje, baš kao što svaki špijun može da se predstavi kao humanitarni radnik ili aktivista bilo koje vrste“, rekao je tada Vulin.

Ipak, priča o prisluškivanju dobila je kontroverzan epilog, imajući u vidu da se kasnije otkriven i sadržaj transkripta sastanka između tadašnjeg srpskog ministra policije i sektretara za nacionalnu bezbednost Rusije, Nikolaja Patruševa.

U transkriptu razgovora navodi se da je Vulin i Patrušev govorili o aktivnostima njihove Radne grupe protiv obojenih revolucija, te da je ministar policije objasnio ruskog partneru da je upoznat sa delovanjem organizacije “Otvorena Rusija”, za koju je rekao da ima podršku Zapada i da “deluje protiv ruskih interesa”.

Patrušev je na sastanku govorio i o “visoko destabilizujućem potencijalu Balkana”, koji je, prema njegovim rečima, izazvan spolja, sa Zapada.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare