Samo za dve nedelje, Srpska lista uspela je da napravi pravi kopernikanski obrt, dostojan drame najboljih svetskih režisera. Upravo za dve sedmice, odnosno od 5. do 17. novembra, članovi Srpske liste sa severa Kosova prešli su put od nalaganja performansa pred kamerama, kada su policajci skidali uniforme u znak revolta, pa do svečane zakletve u Skupštini Kosova gde su u četvrtak verifikovani mandati novim poslanicima iz Srpske liste.

Uz prećutnu podršku Beograda, koji je obećao i finansijsku pomoć za takvu odluku Srpska lista je obznanila da će napustiti sve institucije, uključujući izvršnu vlast, policiju i sudstvo, te vratiti stanje na period pre Briselskog sporazuma koji je parafiran 2013. godine.

Institucije su napustili uz obećanje da se tamo neće vratiti dok Priština ne počne da poštuje dogovorene sporazume, što znači dok ne povuče odluke o preregistraciji vozila i dok ne bude formirana Zajednica srpskih opština u skladu sa Briselskim sporazumom.

U nekoliko dana vratili smo se 10 godina unazad, što je bio radikalni potez vredan pažnje svetskih medija, ali i interesovanja Evropske unije i SAD. Građani su verovali da je ovo veliki politički obrt sa dalekosežnim posledicama, ali šta tek reći za period od 5. do 17. novembra.

Kako su izgledale prethodne dve nedelje tokom kojih se desio ovaj kopernikanski obrt Srpske liste pogledajte u video na početku teksta.

Bonus video: Milan St. Protić – Kosovo je izgubljeno 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare