Vranje Donji Neradovac, glasanje, izbori, izborno mesto, glasačko mesto
Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Nekoliko meštana Neradovca, sela u blizini Vranja, koji su se zatekli na famoznom biračkom mestu broj 69, dočekalo je novinarku portala Nova.rs negodujući jer ih “zbog novinara sada cela Srbija i region znaju kao Mađare”, aludirajući na slučaj sa parlamentarnih i lokalnih izbora 2020. godine, kada je oko 1.400 Vranjanaca glasalo za Savez vojvođanskih Mađara.

Pre dve godine je vest o Mađarima u Vranju odjeknula zemljom i regionom, što je, po rečima analitičara, pa i predstavnika CeSiD-a, bila posledica izbornog inženjeringa. Naime, na lokalnim izborima je Grupa građana Srpska desnica (lokalni odbor stranke Miše Vacića) bila pod rednim brojem 4, a pod istim brojem je na glasačkom listiću za izbor narodnih poslanika bila lista Saveza vojvođanskih Mađara.

Vranje Donji Neradovac, glasanje, izbori, izborno mesto, glasačko mesto
Glasanje u Neradovcu ove godine; Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Mediji su tada naveli da je “celo selo Neradovac kod Vranja glasalo za Mađare”, što se kasnije, kada su objavljeni svi zapisnici iz Vranja na sajtu RIK-a ispostavilo kao lažna vest, ali se novinari rezultatom kasnije nisu bavili.

Od 1.396 glasova koje je, na iznenađenje cele zemlje, Savez vojvođanskih Mađara na parlamentarnim izborima 21. juna 2020. godine osvojio u Vranju, svega 32 glasa potiče sa biračkog mesta broj 69, koje obuhvata sela Donji i Gornji Neradovac. Najviše glasova za manjinsku izbornu listu SVM, osam puta više nego u Neradovcu, zapravo je došlo sa četiri biračka mesta u blizini naselja Gornja Čaršija, o čemu je pisao lokalni portal “Slobodna reč”. Na tri biračka mesta u OŠ Dositej Obradović registrovano je 178 važećih glasova za SVM, a na biračkom mestu u blizini (BM 20, Kralja Milana, Trg Slobode, Pržarska itd.) bilo je 77 glasova za SVM.

“Mađara” je bilo po celom Vranju, najviše u pomenutoj Gornjoj Čaršiji, ali i u Vranjskoj Banji i naselju Raška, a na ostalim biračkim mestima u Vranju, kada se sve sakupi, registrovan je 801 glas za SVM. Na samo 11 od 85 biračkih mesta na teritoriji Gradske opštine Vranje nije bilo glasova za Mađare, dok je na teritoriji Gradske opštine Vranjska Banja, SVM dobio čak 202 glasa.

Zato i ne čudi “doček” Neradovčana koje smo zatekli na biračkom mestu broj 69.

“Napraviše da je 1.300 glasa za Mađare bilo ovde kod nas a u celo selo ima 762 birača ukupno”, kaže jedan od njih.

“Vi novinari ste za sve krivi, nepravedno nas cela Srbija optuži”, dobacuje drugi.

Vranje Donji Neradovac, glasanje, izbori, izborno mesto, glasačko mesto
Nepravedno optuženi; Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Za koga su glasali “Mađari” iz Neradovca ali i na ostalim biračkim mestima u Vranju znaće se nakon objavljivanja prvih preliminarnih rezultata.

Prema poslednjim informacijama Gradske izborne komisije, na osnovu rezultata sa dva reprezentativna uzorka na biračkim mestima u Vranju, izlaznost je do 18 časova bila oko 50 odsto.

Vranje Donji Neradovac, glasanje, izbori, izborno mesto, glasačko mesto
Neradovac; Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar