Foto: TANJUG/ VLADIMIR DIMITRIJEVIC/bs

Agenti Državne bezbednosti Srbije su imali uoči Petooktobarskog prevrata procenu da je režimu Slobodana Miloševića došao kraj i da se treba baviti time šta će biti posle, pri čemu su, dok je policija hapsila antirežimske „otporaše“, oni nastupali kao njihovi „spasioci“. Ovako otprilike glasi opis iz knjige „Služba 2“ Gorana Živaljevića.

Ovo je druga Živaljevićeva knjiga, nedavno objavljena u izdanju Lagune, na temu rada srpske tajne policije.

Goran Živaljević je bivši radnik Službe državne bezbednosti i Bezbednosno-informativne agencije, koji je u vreme atentata na Zorana Đinđića bio i zamenik načelnika BIA.

U knjizi „Služba 2“ je jedno posebno poglavlje posvećeno antimiloševićevskoj omladinskoj organizaciji „Otpor“ i njenom ključnom delovanju u događajima u leto i jesen 2000.

„Upravo tih godina u Srbiju stiže jedna nova organizacija sa političkom ambicijom, atipično velikim budžetom i dobro smišljenom programskom shemom. Napravile su je britanske službe i američki pukovnici – stigli smo već do perioda, kada je aktivnost ove dve velike službe bila potpuno sinhornizovana, a njeni lideri su prošli obuku u inostranstvu, uz obilatu finansijsku potporu koja se merila u milionima dolara“, navodi se u knjizi.

Prema Živaljevićevim navodima, održan je 2000. važan sastanak begoradskog rukovodstva Državne bezbednosti, na kome je glavna tema bila kako se boriti protiv Otpora.

Kako je knjiga pisana u stilu romana, i likovi su odgovarajuće dramatizovani, pa je i glavni „junak“ i tog sastanka, a i većeg dela knjige operativac (kontraobaveštajac) koga je Živaljević nazvao Miloš.

Tvrdi se da je večernji radni skup održan u zgradi SIV-a 2 u Novom Beogradu.

Na tom sastanku se čula procena, da iz britanskih, američkih, nemačkih i ruskih analiza i podataka proizilazi da srpsko društvo i država „ove godine“ ulaze siugrno u „velike političke promene“ koje se ne mogu sprečiti.

Opširnije čitajte na Danas.rs.

Bonus video: Peti oktobar

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar