Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC/ nr

Tokom vanrednog obraćanja predsednika Srbije Aleksandra Vučića, preksinoć je na RTS-u kratko nestalo signala, a Javni servis se brže bolje obratio saopštenjem, izvinjavajući se gledaocima iako, kako su naveli, krivica nije njihova. Prema saznanjima Danasa, krivica zaista nije bila na RTS-u, već je to bio propust predsednikovog obezbeđenja.

Naime, kako navodi izvor Danasa, novinari niti tehničko osoblje sa televizija nisu ni bili u blizini svojih kombija i opreme, jer im to obezbeđenje predsednika nije dozvolilo, već su oni na sebe preuzeli ulogu čuvara tehničke opreme. Da li je u pitanju bila sabotaža ili nepažnja Vučićevog obezbeđenja, nismo uspeli da saznamo jer nam njegova savetnica za medije Suzana Vasiljević juče nije odgovarala na pozive i poruke.

Pročitajte još...

„U toku prenosa obraćanja predsednika Vučića, došlo je do kratkog prekida signala. Prekid je izazvala za sada neimenovana osoba, namernim izvlačenjem strujnih kablova iz vozila za satelitsko emitovanje. RTS se izvinjava svojim gledaocima, iako je do prekida u prenosu došlo tuđom krivicom“, glasilo je kratko saopštenje RTS.

Prekidi signala su nešto što se događa u živom programu, stoga je mnoge začudila potreba Javnog servisa da se brže bolje izvini. Međutim, sagovornici Danasa smatraju da izvinjenje uopšte nije bilo upućeno gledaocima, već upravo Vučiću.

Istraživač u beogradskom Institutu za fiziku Slobodan Prvanović, koji je svojevremeno konkurisao za člana Upravnog odbora RTS-a, ocenjuje za Danas da je očigledno da je rukovodstvo RTS-a „polomilo noge trčeći da se promptno, na kolenima kako dolikuje, izvini predsedniku Srbije“.

– Udvorištvo koje je konstanta politike servilnosti spram režima je juče eksplodiralo. Znaju i oni, kao i svi trezveni građani, dokle ide predsednikova patološka potreba da svakodnevno zagađuje medijski prostor Srbije sa svojim beskrajnim prakanjima, bulažnjenjima i cmizdrenjem kako nije prepoznata njegova svetost i uvažena istorijska uloga i značaj. Takođe, jasno je i njima, kao i mnogim hijenama koje zloupotrebljavaju mentalno stanje predsednika, da će doći do preispitivanja porekla imovine kada on isprazni fioke u Predsedništvu, a što je stvar bliže budućnosti – navodi Prvanović.

Zato je, dodaje, svima njima u interesu da, po cenu uništavanja Srbije u mnogim aspektima postojanja, održavaju predsednika i njegovu ekipu na vlasti.

– Sam čin čupanja kablova vidim kao simbolično ozvaničenje početka ustanka u Srbiji i, od srca, čestitam onome koji je taj hrabri potez povukao – ističe Prvanović.

Sociolog i istraživač BIRODI-ja Zoran Gavrilović ocenjuje za Danas t da je sa jedne strane dobro je što je RTS ispoštovao svoju publiku bar na nivou izvinjenja za prekid programa.

– S druge strane, očito da postoje neimenovani građani koji su nezadovoljni kako RTS ostvaruje funkciju javnog servisa, koja je bliža konceptu državne televizije, na kojoj su predstavnici izvršne vlasti na čelu sa predsednikom i više nego pozitivno predstavljeni. Javni medijski servisi zajedno sa REM su glavna brana konfliktima u društvu – smatra Gavrilović.

Prema njegovim rečima, RTS je svojim saopštenjem i ogradom da nije kriv za prekid programa potvrdio da nije prešao tranziciju od državne televizije u javni servis. Sagovornik Danasa dodaje da to pokazuju i BIRODI monitorinzi „gde postoje jednaki i jednaki“ – jednakiji su, ističe, predstavnici izvršne vlasti na čelu sa predsednikom Republike.

– Lojalnost RTS-a izvršnoj vlasti i razmatranje šta će ona reći su plod svesti da su oni državna televizija na usluzi vlasti promovisanjem i praćenjem njenih aktivnosti. Prekid prenosa iz te vizure je veliki greh. Da je RTS javni servis i da ima kičme u UO RTS, oni bi demantovali Vučića da nije bio na RTS-u nekoliko meseci, jer je on svako veče samo u Dnevniku u proseku oko 120 sekundi od koji je oko 100 sekundi pozitivno predstavljen – ukazuje Gavrilović.

Ni direktor RTS-a Dragan Buješević nije juče odgovarao na poruke Danasa u vezi sa incidentom koji se dogodio tokom prenosa Vučićevog obraćanja.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare