Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs; Zoran lončarević/Nova.rs

Gostujući u Danasovom „Intervjuu na mreži“ direktor Centra za zlostavljanu i nestalu decu govorio je o aktuelnim slučajevima nasilja, odnosu sa ministrima policije, očekivanjima od Bratislava Gašića, intervjuu Informera sa višestrukim silovateljem, ali i o slučaju „političar pedofil“.

Nakon parlamentarnih izbora 2020. godine, a pred formiranje koalicije SNS-a i SPS-a, koji je na izbore išao sa Jedinstvenom Srbijom, režimski tabloid Kurir je uz Jurićeve navode o političaru pedofilu stavljao siluetu koja je neodoljivo podsećala na predsednika JS Dragana Markovića Palmu.

– Tih dana mi je fenomenalno bilo pratiti to prozivanje da krijem političara pefofila. Podsetiću svakog da i pred one izbore koji su poništeni zbog korone i na one sledeće koji su održani je bilo ludilo i prozivke da krijem političara pedofila. A ja sam rekao Tužilaštvu da sve što ja znam zna i Nebojša Stefanović. I rekao sam neka dođe, evo vi tražite od mene ime, i ja znam da je poenta bila samo ime, ne da se to dokaže, nego samo ime. Ali zna to Nebojša. Dovedite ga, neka sedne samnom, neka o tome govori, i on to zna. Ne znam što do toga nije došlo. Zašto ja da se uplićem u njihove političke igre? Ja sam tražio zaštitu za porodicu do danas je nisu dobili jer bi se znalo ko je. Nama se tražilo ime, ja bih ga dao, ali ono što je garantovano porodici je bilo nedovoljno. Tražilo se da ja kažem i ko je ime žrtve, a ja nemam pravo na to dok se ne obezbede svi uslovi da oni budu bezbedni, navodi Jurić.

Govoreći o navodima Marinike Tepić, sadašnje poslanice SSP-a, o navodnom podvođenju maloletnica od strane Dragana Markovića Palme, sagovornik Danasa je istakao da je priča loše plasirana, bez konkretnih dokaza, te da je time jagodinski političar aboliran.

– Kada smo razgovarali o tome, i kada je govorila javno, bio sam vrlo iznenađen i očekivao sam da se iznesu konkretni dokazi. Mislio sam da postoji konkretna stvar na kojoj ćeš moći da optužiš čoveka. Danas da bi optužio čovek moraš da imaš pre svega žrtvu, osim u nekim jako posebnim slučajevima. Ali kada pričamo o seksualnim zlostavljačima neko mora da kaže on je mene zlostavljao, obljubio, silovao. To neko mora da kaže, nisu dovoljne slike. Znam o čemu pričam, jer upravo Vaše prethodno ptianje (o političaru pedofilu), mi smo tada sa advokatskim timom rekli šta možemo, a šta ne. Da smo izašli sa dokazima koje mi posedujemo taj slučaj bi pao. Nismo želeli, niti želimo da aboliramo čoveka. Tako je bilo i u slučaju o kome je govorila gospođa Marinika, nije bilo dovoljno dokaza. Na kraju lično mislim, ako je to kako ona kaže, on je na neki način upravo aboliran. Jer i da postoje žrtve pitanje je ko će smeti sad bilo šta da pokrene jer video šta se desilo. To je loše odrađeno i pitanje je što je tako odrađeno. Bila mi je gorka priča, jer sam video kako se razvijala da od nje nema ništa, istakao je Jurić.

Tokom razgovora za Danas, Jurić je govori o Vulinu, Gašića, ali i Nebojši Stefanoviću.

Jurić se susreće i sa optužbama da je folirant, kakvih je bilo i u komentarima tokom samog prenosa ove emisije. Jedan od razlog takvih optužbi je zalaganje za sistem “Amber Alert”.

Kaže da mu je nejasno odakle teorije zavere oko ovog sistema za efikasniji pronalazak nestale dece, navevši da jedan od njih govori kako u vrhu “organizacije koja stoji iz AmberAlerta sede pedofili”.

On objašnjava da je to samo sistem, ne organizacija, te da se u Srbiji može zvati kako god i da može biti napravljen potpuno novi sistem, kao i da ime “Amber Alert” koristi jer mu je tako najlakše da promoviše ovu ideju.

– Ako je nekome problem to što ako mu, ne daj Bože, nestane dete želimo svi da aktivno učestvujemo u potrazi za detetom da se što pre vrati kući, onda sam ja folirant. Ali ja to tako ne vidim, navodi Jurić.

Kaže da su sada u Vladu možda došle osobe koje žele da rade na bezbednosti dece, kao i da su MUP, Ministarstvo pravde i Tužilaštvo ključni u sprovođenju Amber Alerta.

Upitan ko koči sprovođenje, kaže da se nada da će Gašić raditi na tome, kao i da je Vulin bio kočničar za sve pozitivno.

Gašić u svojoj prošlosti ima seksističku izjavu “da voli novinarke koje lako kleknu”. Na pitanje da li mu smeta što se ovaj naprednjak našao na mestu ministra policije kaže da misli da je novi ministar shvatio svoju “veliku grešku”.

– Nezahvalno je da komentarišem iz ovog ugla. To jeste jedna ozbiljan mrlja u karijeri i zaista jeste pogrešio u tom momentu. Ponavljam jeste ogromna greška, ali mislim da je shvatio i da će možda upravo zbog toga to biti motiv da se i prema ženama i prema deci ophodi na jedan potpuno drugi način. Da li mi smeta ili ne nije na meni, Vlada donosi odluke ko će biti ministar. Ima svako pravo na grešku, hajde da vidimo da se to ispravi. I zaista verujem da će tako biti i da će zato veće zaštita da se baci i na žene i na decu i na generalno slabije u našem društvu, objašnjava Jurić.

Celi intervju Igora Jurića možete da pročitate na sajtu lista Danas

BONUS VIDEO: Dragan Marković Palma –  „Junaci doba zlog“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar