Foto: Nova

Poslanik SPD-a u njemačkom Bundestagu Josip Juratović izjavio je da predsednik Srbije Aleksandar Vučić "sada kada je pred zidom", zloupotrebljava Srebrenicu kao izbornu kampanju za svoje lokalne izbore. "Taj čovek što je duže na vlasti, to je čvršće drži, a to su znakovi njegovog kraja", smatra Juratović.

„To je tragedija. Žao mi je žrtava ne samo u Srebrenici nego i širom BiH koje još očekuju pravdu. Za mene je to perfidnost, ali Vučić sada kada je pred zidom, zloupotrebljava Srebrenicu kao izbornu kampanju za svoje lokalne izbore. To je toliko perfidno i jeftino. Taj čovek što je duže na vlasti, to je čvršće drži, a to su znakovi njegovog kraja. On to ne može dugo izdržati, to je strašan pritisak koji on doživljava. Nema više manevarskog prostora i mislim da je jako perfidno da bi se zadržao na vlasti, da moraš i to koristiti – žrtve“, rekao je Juratović za podkast Oslobođenja.

Govoreći o rezoluciji o Srebrenici čije se usvajanje u Generalnoj skupštini UN očekuje nakon 6. maja, Juratović je podsetio šta se desilo u Nemačkoj.

„Mi se ne osećamo krivi za ono što se desilo, ali se osećamo odgovornim svi da se to nikada više ne ponovi. To i treba da bude poruka rezolucije. Rezolucija će biti usvojena. Oni mogu pretiti tu i oni mogu tražiti jurističke ili bilo koje druge argumente da se ne usvoji sad, jer je nešto možda pogrešno, nešto nedostaje, nije usklađeno, nije pravno, ali se ne može večno odgoditi. Ona će se usvojiti“, rekao je Juratović.

PROČITAJTE JOŠ:

Rezolucija bi, kako je kazao, pre svega trebalo da ide u korist Srba, „onih čestitih ljudi koji nisu zločinci, jer jasno je u rezoluciji da nije kolektivna krivica.

„Problem je što (Milorad) Dodik, a pogotovo Vučić žele da predstave tu rezoluciju Srbima tako da su oni kolektivno krivi za to što se desilo. Ne, nisu svi krivi. Nema kolektivne krivice, nego mora svako za sebe odgovarati, ali se svi moraju osećati odgovornim da spreče da se ikada takvo nešto ponovi“, zaključio je Juratović.

O prijateljstvu Srbije i Rusije
„Srbi stvarno smatraju da su Rusi veliki prijatelji Srbije, pogotovo Putin. Embargo, kad je bio u Jugoslaviji, kršili su ga Rusi, jer su prodavali Hrvatima oružje kojim su se borili protiv Srba. Veliki prijatelj Srbije je Evropa. Na kraju krajeva, Srbija je odlučila, isto kao i BiH za put ka Evropskoj uniji. Samo je pitanje kakve Evropske unije i koje“, naveo je Juratović.

Prema njegovim rečima, Vučić bi želeo „Orbanovu EU“.

„Vučić je gospodar iznad svega, on je Srbija, tačka. Sve što nije po njegovom je antisrpsko. On sve drži pod kontrolom, sve institucije. Imaju pod totalnom kontrolom medije, sudstvo i sve institucije“, pojašnjava Juratović i dodaje da je opoziciji u Srbiji jako teško, jer se, kako kaže, tuku po ulicama, preti im se da će izgubiti posao.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare