Jadranka Joksimović/Beograd, 24. februara 2020. - Ministar za evropske integracije Jadranka Joksimovic razgovarala je sa drzavnim sekretarom MIP Spanije za evropske poslove Huanom Gonzalesom Barba Perom. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Vlada Vojvodine juče je uputila finansijsku pomoć Lombardiji, koja je najviše pogođena epidemijom koronavirusa, kao i njenim radnicima u iznosu od 25.000 evra, a već danas ministarka Jadranka Joksimović od Evropske unije traži prenamenu neutrošenih sredstava iz IPA fondova.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović uputila je danas zvanično pismo Komesaru za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliveru Varheiju sa molbom da Evropska unija omogući prenamenu neutrošenih sredstava iz Instrumenta za pretpristupačnu pomoć (IPA) u cilju preduzimanja mera za prevenciju i suzbijanje posledica epidemije koronavirusa u Srbiji.

Spoljnopolitički komentator Boško Jakšić za Nova.rs kaže da se sinoć na konferenciji za novinare videlo i da predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije krio koliko je besan na EU iz nedostatka solidarnosti.

„Nije to odnos EU prema Srbiji nego je odnos unutar zemalja EU. Nemci ne daju Italijanima, ne daju Francuzima… Ovaj koronavirus izazvao je opšti spazam“, smatra Jakšić.

On kaže da ne zna da li bi nešto moglo i nas da „zakači“ u okvirima plana za stvaranje fonda posvećenom koronavirusu u iznosu od 25 milijardi evra.

„Naše je bilo da tražimo, a videćemo kakav će biti odgovor“, objašnjava Jakšić i dodaje da je uvek bolje ako dobijete pomoć sa strane.

„Od viška ne boli glava, ali po onome u šta nas i predsednik Vučić uverava, mi imamo rezervoar finansijski da izdržimo duže vreme. Ipak, te pare su bile namenjene za nešto drugo, a mi se nećemo spasti velikog ekonomskog udara koji preti da svet uvede u recesiju koja je globalna i očigledno će koštati Srbiju“, navodi Jakšić.

Na pitanje kako gleda na pomoć Lombardiji, Jakšić kaže da se radi o simboličnom iznosu.

„To je kao kada je Nikolić sakupio 5.000 dolara i poslao Kini. To je simbolični gest solidarnosti i kap u moru kada je reč o finansijama“, ocenio je spoljnopolitički komentator.

Na pitanje da li Srbija može očekivati jedan takav „lep i simboličan“ gest od drugih, Jakšić se pozvao na poslovicu: „Čini lepo i ne očekuj da ti bude vraćeno“.