čedomir Jovanović Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

"Sve što je važno za ovo društvo ugradili smo u ideju Koalicije za mir. Ona mora biti politika budućnosti", saopštio je lider LDP Čedomir Jovanović.

On je istakao da nije dovoljno reći da su važna prava mladih, žena, svih naroda i verskih zajednica, seksualnih manjina, ugroženih ili bolesnih na koje su svi zaboravili.

„Morate da živite kao manjine koje je društvo stavilo na marginu da biste znali koliko je nemoguće opstati ako ne vičete, ne sklanjate se u stranu i ukoliko sami ne osvajate slobode i prava koja vam pripadaju“, rekao je Jovanović.

„Mi smo tako živeli i to činili ceo život. I danas se borimo za to. Da slobodno možete da kažete da ste i Bošnjak ili Hrvat, da ste gej ili strejt, da ste slobodna žena koja sama odlučuje o svemu, da ste mladost koja ima pravo da traži svoje mesto pod suncem, da imate pravo da živite iako ste bolesni i da smo, svi zajedno, dužni da o tome govorimo dok stojimo na nogama“.

Lider LDP istakao je da osvajanje slobode njihov posao. „I mi smo ga toliko dugo radili i radićemo dok dišemo, dok postojimo.“

DOdao je da je to zato što se sloboda osvaja svaki dan, a mir se čuva i danas i sutra.

„Zato što je nemoguće ostati u miru ako mrzimo komšije ili jedni druge. Ili ako zaćutimo. To je najopasnije. Borba za mir i slobodu ne sme da stane. Kada se zaćuti, onda to znači da smo odustali. I onda možemo ponovo da dođemo u situacije za koje mislimo da su deo prošlosti. Da krijemo kojoj naciji ili veri pripadamo, da se zatvorimo u ormare da nas ne bi tukli, da spakujemo kofere dok smo mladi, jer hoće da nam stave pušku o rame i gurnu u rat“, rekao je Jovanović.

„Koalicija za mir mora biti odraz onoga čemu kao društvo moramo da težimo da bismo ostali normalni i slobodni da budemo ono što jesmo i ostanemo tu gde smo. U Srbiji, svi zajedno, baš takvi kakvi smo.“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare