Miloš Jovanović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Uređenje Savskog trga i podizanje spomenika Stefanu Nemanji prirodno nameću da zdanje stare Glavne železničke stanice bude pretvoreno u muzej srpske srednjevekovne države, smatra predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović.

Prema njegovom stavu, ovim bi se, osim podsećanja na slavnu i značajnu istoriju stvaranja srpske srednjevekovne države i odavanja dužne počasti utemeljivačima srpske državnosti, napravila, uz vraćanje izvorne Korunovićeve fasade zgradi Pošte 2 u Savskoj ulici, skladna i koherentna celina.

Jovanović u pisanoj izjavi ističe i da bi pravo mesto za Muzej Nikole Tesle bila rekonstruisana zgrada Stare električne centrale na Dorćolu, kako je i bilo predviđeno planovima iz 2017. godine. On smatra da je potpuno nejasno zašto se odustalo od ove dobre ideje i ukazuje da se Muzej Nikole Tesle premešta na neadekvatno mesto.

Kako je poručio, izmeštanje Muzeja Nikole Tesle u zgradu nekadašnje Glavne železničke stanice na Savskom trgu potpuno je pogrešno. Jovanović je zato pozvao gradske vlasti i nadležne republičke institucije da se od njega odustane i da oba zdanja, i stara Glavna želežnička stanica i Električna centrala na Dorćolu, dobiju najbolju moguću namenu, jer bi to bilo od izuzetnog značaja za srpsku kulturu. (kraj) def

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare