Stefan Jovanović Foto:Ivan Dinić/Nova S

Generalni sekretar i portparol Narodne stranke Stefan Jovanović izjavio je danas da se u toj stranci odvija demokratski proces i da su sve odluke donete u potpuno skladu sa Statutom Narodne stranke, ali da je od događaja u toj stranci mnogo važnije ispunjenje opravdanih zahteva građana istaknutih na protestima "Srbija protiv nasilja".

„Statut je svima dostupan na internet sajtu Narodne stranke i iznenađen sam što je to pitanje izazvalo ovoliku pažnju medija. Student Dimitrije Dimić iz Niša štrajkuje glađu i Pionirskom parku jer nisu ispunjeni zahtevi protesta, što je mnogo važnije, a u medijima je podignuta tenzija o Statutu Narodne stranke. To je pogrešno, jer smo obećali građanima da ćemo se boriti za promenu sistema i narod nas je zbog toga izabrao da ga zastupamo u skupštini“, rekao je Jovanović televiziji N1, saopštila je Narodna stranka.

On je istakao da demokratija podrazumeva proceduru koja je propisana stranačkim statutom usvojenim prilikom osnivanja stranke 2017. godine i da se nije dogodilo ništa što nije predviđeno statutom, i dodao da je predsedništvo stranke izabralo novi izvršni odbor kako bi se na stranačkoj skupštini obezbedio fer i demokratski izbor predsednika stranke.

Upitan „kako to da Miroslav Aleksić ne zna statut stranke“, Jovanović je odgovorio da on „ne može da zna kako to“.

„Raspisana je redovna skupština stranke za 22. oktobar, a izvršni odbor je glavno telo koje bi trebalo da pripremi skupštinu. Predsedništvo je na osnovu statuta odlučilo da to telo ubuduće vodi Slobodan Doklestić i da bude sastavljeno na paritetnoj osnovi kako ni Vuk Jeremić ni Miroslav Aleksić ne bi imali prednost. Ako hoćemo fer i demorkatske uslove na izborima u državi, takve uslove moramo da imamo i u stranci“, rekao je Jovanović.

On je istakao da ga kao člana stranke zanima kakvu politiku nude kandidati za predsednika Narodne stranke.

„Ne možemo glasati samo o licima i ko se više sviđa Tviteru i medijima. Očekujem od kandidata da ponude politike za čije će se sprovođenje zalagati ako pobede“, rekao je Jovanović.

Na pitanje „da li dolazi do bitnog zaokreta“ u politici stranke, Jovanović je odgovorio da o tome nema govora.

„Narod je na protestima pokazao veliku odgovornost i izašao u ogromnom broju na ulice da pokaže da nešto mora da se promeni u državi posle dva masovna ubistva. Vlast se potpuno oglušila o zahteve i ona je prvenstveno odgovorna zato što zahtevi nisu ispunjeni, ali moramo i mi u opoziciji da se pogledamo i da vidimo da li smo uradili sve da zahtevi budu ispunjeni i da li smo pokazali odgovornost“, rekao je Jovanović.

„Ne možemo da samo da šetamo ljude po Beogradu i drugim gradovima i da vlast ne ispuni ništa, a mi da kažemo ’šetali smo, idemo dalje’. Ne možemo da idemo dalje dok ne vidimo gde je greška. Imali smo sednicu skupštine i da li je rezultat da smo bili više na televiziji nego ranije? Moramo da nađemo način da iskoristimo energiju ljudi koju su pokazali na protestima kako bi zahtevi bili ispunjeni, pa onda da vidimo ko će s kim i u kojoj koloni nastupiti na izborima“, dodao je on.

Jovanović je naveo da ne bi bilo sednice parlamenta da zahtev za njeno održavanje nisu potpisale i stranke državotvorne opozicije.

„To je rezultat koji je usledio kada je i njima pružena ruka. Ne bi trebalo da međusobno brojimo opoziciona krvna zrnca. Ko smo mi da određujemo ko može a ko ne može da učestvuje u protestima ako građani traže ispunjenje zahteva“, upitao je Jovanović.

Upitan da li predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić „najavljuje odricanje“ od članstva Srbije u EU, Jovanović je odgovorio da je na poslednjoj sednici Glavnog odbora Narodne stranke usvojena Rezolucija o spoljnoj politici Srbije u kojoj se jasno navodi opredeljenost ka evropskim integracijama.

„To znači članstvo u EU ali ne po svaku cenu. Ako sprovođenje ‘francusko-nemačkog’ sporazuma za nezavisnost Kosova bude uslov za članstvo, onda je alternativa da Srbija bude deo evropskog ekonomskog prostora (EEA). Ne može odricanje od Kosova da bude uslov za članstvo u EU“, rekao je Jovanović.

On je podsetio da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla da bi „Balkan trebalo da bude u evropskom ekonomskom prostoru“.

„Članstvo u EU je na dugom štapu ali Srbija ne može da prihvati da se sada odrekne dela svoje teritorije zarad članstva u EU po principu ‘kad bude, biće'“, zaključio je on.

***

BONUS VIDEO – Vesna Mališić: Aleksić je preliberalan za Narodnu stranku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar