Nikola Jovanović Foto: N1

"Iz pouzdanih izvora iz gradske uprave, saznajemo da grad Beograd planira nabavku turskih gasnih autobusa marke „BMC“, bez obzira što tender tek treba da bude raspisan i što nikakve stručne rasprave na ovu temu nije bilo", izjavio je Nikola Jovanović, direktor Centra za lokalnu samoupravu i nekadašnji gradski odbornik.

„Beograd je već nabavio 100 gasnih autobusa marke BMC prošle godine, iako još uvek ne postoji stanica za punjene gasom u GSP-u, i protiv mišljenja struke koja je tvrdila da to nije rešenje za Beograd. U praksi se pokazalo da gasni autobusi nisu rešenje za Beograd, jer oko 20 odsto njih svakog dana ne izlaze na ulice, iz raznih razloga, objašnjava Jovanović. Radi se zastareloj tehnologiji i energentu koga uvozimo pod nepovoljnim okolnostima, a po uticaju na životnu sredinu gasni autobusi se ne mogu meriti sa hibridnim ili električnim“, navodi se u saopštenju.

Iz ove organizacije kažu da se planira i nabavka tridesetak tramvaja turske marke „Bozonkaja“, koja izuzev Rumunije nije nigde prisutna na evropskom tržištu.

„Apsolutno nijedna velika nabavka u Beogradu ne sme da se dogovara bez tendera i bez konsultovanja stručnjaka, jer bi šteta za javni prevoz u Beogradu bila nesaglediva i višedecenijska“, zaključuje se.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare