Jovanović: Ambasador Šib da povuče izjavu o bombardovanju

Politika 08. apr. 202112:34
Podeli:
FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ nr

Predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović zatražio je danas da nemački ambasador Tomas Šib bude opozvan ili proglašen personom non grata ukoliko ostane pri svojoj izjavi da je bombardovanje SRJ 1999. godine bilo opravdano i da je izvedeno sa ciljem sprečavanja humanitarne katastrofe i genocida na Kosovu.

„Srbija želi da ima najbolje moguće odnose sa svim državama sveta, uključujući i Nemačku, ali skandalozne izjave ove vrste takvim odnosima nimalo ne doprinose. Zbog toga ambasador Nemačke mora u najmanju ruku biti hitno pozvan na razgovor u Ministarstvo spoljnih poslova. Jedno je sigurno, ako Šib ostane pri svojim izjavama, više ne može biti dobrodošao u Srbiji i mora biti opozvan ili biti proglašen personom non grata“, ocenio je Jovanović u pisanoj izjavi.

Ambasador Nemačke u Beogradu Tomas Šib izjavio je ranije da je bombardovanje Jugoslavije 1999. godine kontroverzno pitanje, ali da je reakcija bila potrebna jer je trebalo sprečiti humanitarnu katastrofu i genocid na Kosovu.

Jovanović je dodao da je Šib izneo „krajnje drsku neistinu“ pokušavajući da opravda NATO bombardovanje Srbije tvrdnjom da je cilj bio sprečavanje „humanitarne katastrofe i genocida na Kosovu“.

„Pripadnik nacije i države koja je počinila jedan od najvećih i najstrašnijih genocida u istoriji čovečanstva, genocida čije su žrtve bili i Srbi u NDH, usuđuje se da kaže, bezmalo na godišnjicu nemačkog bombardovanja 1941. godine, kako se napad NATO-a nije ‘tek tako desio’. Ambasador Šib veoma dobro zna da nikakve humanitarne katastrofe, nikakvog genocida niti slične namere na Kosovu nije bilo, već je bilo isceniranih zločina, kao što je lažni masakr u Račku, koji su poslužli kao opravdanje za zločinačku agresiju“, ocenio je Jovanović.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar