Jovan Janjić Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

Predstavnici devet poslaničkih grupa tokom drugog dana konsultacija u Skupštini Srbije, bez prisustva predstavnika koalicija Srbija protiv nasilja i NADA, dogovorili su da će Ani Brnabić, budućoj predsednici parlamenta u radu pomagati još šest potpredsednika.

Srpska napredna stranka će imati dva potpredsednika, a po jednog potpredsednika parlamenta će imati Socijalistička partija Srbije, manjinske zajednice Bošnjaka i Mađara, a dogovor je da će potpredsednik parlamenta biti i Jovan Janjić iz opozicione liste Mi glas iz naroda, čiji je šef poslaničke grupe Branko Pavlović.

Prema postignutom dogovoru, dve opozicione grupe rukovodiće i radom dva skupštinska odbora.

Pavlovićev Mi glas iz naroda rukovodiće Odborom za dijasporu i Srbe u regionu, dok će drugoj poslaničkoj grupi Mi glas iz naroda, Branimira Nestorovića, pripasti rukovođenje Odborom za obrazovanje, nauku i tehnološki razvoj.

„Odborima za ustavna pitanja, finansije, pravosuđe, spoljne poslove, kontroli službi bezbednosti, KiM i Adminstrativnim odborom rukovodiće Srpaska napredna stranka, Marijan Rističević će i dalje biti na čelu Odbora za poljoprivredu, dok će na čelu odbora za evrointegracije i dalje biti poslanici iz SVM“, kaže za Danas sagovornik iz parlamenta Srbije i dodaje da će predsednike različitih odbora delegirati šest poslaničkih grupa: SNS, SVM, SPS, PUPS, SDPS i PS-NSS-US-RS.

Postignut je i dogovor o sastavu skupštinskih delegacija. Po prvi put će biti formirana i delegacija u zajedničkom Parlamentarnom forumu Republika Srbija – Republika Srpska, koji je ustanovljen krajem prošle godine.

Uz Anu Brnabić, koja je predložena za predsednicu NSRS potpisima 156 narodnih poslanika, u najužem rukovodstvu srpskog parlamenta, kako nam je rečeno, izvesno je da će se naći najveći broj žena do sada.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare