Foto: Shutterstock

Nakon najava koje su prethodnih dana dolazile od predstavnika vlasti u Srbiji da se naša zemlja neće usklađivati dalje sa Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, sada je to zvanično i potvrđeno.

Prema Deklaraciji Visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost koja je objavljena u četvrtak na sajtu Saveta EU, Srbija je jedina zemlja kandidat za članstvo koja se ponovo nije uskladila sa restriktivnim merama EU Rusiji. Radi se o merama u okviru osmog paketa sankcija Evrposke unije prema Rusiji, koji je stupio na snagu 6. oktobra tokom samita lidera članica EU u Pragu.

Crna Gora, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija i Albania usaglasile su se da dodaju još 30 osoba i 7 entiteta na „crnu listu“ na kojoj je sada oko 1.300 imena.

Kako je saopšteno iz EU, tim licima u skladu sa sankcijama EU zamrznuta je imovina i zabranjen boravak na prostoru država koje su se uskladile sa pozicijom EU. To su lica i entiteti za koje se veruje da učestvuju u ruskoj okupaciji, sprovođenju „lažnih referenduma“ u regionima Donjeck, Lugansk, Herson i Zaporožje. Među njima su i visoki zvaničnici i oficiri, kao i kompanije koji pomažu rusku vojsku, piše EWB.

Podsećanja radi, zbog neusklađivanja za Zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom, Srbija je prvi put prema oceni Evropske komisije nazadovala. Evropska komisija konstatovala je da je stopa usklađenosti Srbije sa ZSBP opala sa 64 na 45 odsto.

„Srbija je umereno pripremljena u oblasti zajedničke spoljne, bezbednosne i odbrambene politike EU, ali je tokom izveštajnog perioda nazadovala“, stoji u izveštaju Evropske komisije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je prošle nedelje da Srbija za sada neće uvoditi sankcije Rusiji, sve dok šteta koja se nanosi Srbiji ne bude prevelika.

„Na dnevnom nivou razgovaramo o deklaracijama i usklađivanju sa spoljnom politikom EU“, rekao je Vučić, dodajući da se okolnosti menjaju ali da će Srbija zadržati poziciju koju je imala do sad, „dok ne budemo morali da prihvatimo drugačiju realnost“.

Zaključio je da Srbija nije nikome ništa dužna i da su oni kojima Srbija već 230 dana pod pritiscima ne uvodi sankcije, njoj uveli sankcije nakon tri dana bez pritisaka.

Inače, u četvrtak je u Odboru za spoljne poslove u Evropskom parlamentu usvojen nacrt rezolucije Evropskog parlamenta u kom EP preporučuje državama članicama EU da pregovori sa Srbijom napreduju samo ukoliko se zemlja uskladi sa sankcijama EU Rusiji i ostvari vidiljiv napredak u oblasti vladavine prava.

BONUS VIDEO – Brnabić: Sankcije Rusiji nisu najbolje rešenje

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar