Foto: Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Šefovi diplomatija EU vode staratešku debatu o Zapadnom Balkanu, osnovu za to je nezvanični dokumeti koji je sastavio visoki predstavnik Žosep Borelj, saznaje Tanjug u Briselu. Ova agencija je imala uvid u non pejper dokument . Kako se navodi u takozvanom non pejperu se govori o ”pojačanom angažamanu EU na Zapadnom Balkanu”,  navodi se da se od Srbije očekuje da ubrza dinamizam reformi u zemlji, ali i da iskoristi šansu za postizanje sporazuma sa Kosovom.

U tekstu dokumenta, navodi Tanjug, se ocenjuje da vlasti u Beogradu i Prištini trenutno imaju ”jak mandat”, dobijen na izborima, koji bi ”trebalo da iskoriste za postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji”.

”Ni jedna ni druga strana nemaju vremena za gubljenje” navodi se u tekstu. Dodaje se da se u EU radi na omogućavanju nastavka procesa pregovora Beogrda i Prištine u Briselu.

Priština se poziva da napravi ”odlučujuće reformske napore” kao i ”napredak u dijalogu kome posreduje EU”, kako bi napredovalo na svom evropskom putu.

Uz naglasak da je neophodno ”ubrzati proces integracije” Srbije, Beograd se poziva  da ubrza reforme ”posebno u obslati vladavine prava i upravljnaja”, ali i da ”konsoliduje svoju geopolitičku orjentaciju”.

”U to treba uložiti više politickog investiranja”, navodi se u tekstu.

U dokumetu se naglašava da su integracije Zapadnog Balkna u EU ”politički, bezbednosni i ekonomski interes” i ”investicija u stabilnu i propseritetnu Uniju”.

”Zapadni Balkan ima jasan cilj da postane punopravni deo EU i ne želi da se zadovolji pojačanom ekonomskom, tragovinskom i finansijskom saradnjom”, stoji u tekstu. Dodaje se da garadani Zapadnog Balkna imaju ”osecaj dugokog razočarenja” u porces proširenja koji, u slučaju Srbije, dolazi zbog usporavaja tempa napredovanja.

EU se , u zaključku, poziva na jedinstven pristup Zapadnom Balkanu koji ce sve snage usmerti ka ”jednom cilju”, a to je ”rad na zajedničkoj budućnsoti” i ”čvrstom povezivanju Zapadnog Balkna sa EU”.
Pratite nas i na društvenim mrežama:
 
Facebook
 
Twitter
 
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar