Aleksandar Vučić i Žika Gojković Foto: TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC, N1

Nakon višemesečnog sukoba oko toga da li je zastupnik i predsednik Pokreta obnove kraljevine Srbije (POKS) Vojislav Mihailović ili je to Žika Gojković, Ministarstvo za državnu upravu i lokalnu samoupravu donelo je konačnu odluku. Presudili su u korist Mihailovića, međutim, kako Nova.rs saznaje iz suparničkog krila ovakva odluka je usledila nakon što je njihov lider Žika Gojković sam povukao papire iz ministarstva. A zatim glasao za izbor Vladimira Orlića za predsednika parlamenta, što je prema njihovom mišljenju jasan pokazatelj da je Gojković predao stranku i pristao na saradnju sa SNS.

U susret aprilskim izborima POKS se pocepao. Na čelu jednog dela bio je Vojislav Mihailović, koji je naknadno ušao u koaliciju NADA sa liderom Novog DSS Milošem Jovanovićem. Drugo krilo POKS predvodio je Žika Gojković, koji je na izbore izašao sa Dverima Boška Obradovića.

U međuvremenu se pred Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave poveo spor oko toga ko je pravi predsednik i zastupnik POKS.

Do konačne odluke koja je doneta pre desetak dana, dešavalo se mnogo toga.

Po završetku beogradskih izbora, u jednom trenutku je izgledalo kao da je odnos snaga u beogradskom parlamentu 55 za vlast i isto toliko za celu opoziciju. Istovremeno, opozicija je računala i na ponavljanje izbora na pojedinim biračkim mestima i eventualni prelazak cenzusa liste Borisa Tadića. U tom trenutku Gojković je u javnost izašao sa stavom da neće ulaziti ni u kakve dogovore sa opozicijom.

Nož u leđa opozicije

Vojislav Mihailović je tada optužio Žiku Gojkovića da je “zabio nož u leđa” opoziciji izjavom da njegova dva odbornika neće sesti za pregovarački sto oko formiranja vlasti u Beogradu.

Vojislav Mihailović Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

“Gojković vrlo dobro zna da matematika govori da bez sedam odbornika koalicije NADA nema većine za opoziciju u Skupštini grada, čak i ako stranka Borisa Tadića na ponovljenim izborima pređe cenzus. Time je Gojković jasno poručio da ne postoji više ni teoretska šansa da opozicija formira većinu. Ovakav njegov stav je direktna pomoć sadašnjoj vlasti da u Beogradu ne dođe do promena”, ocenio je Mihailović.

U međuvremenu, Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave donosi odluku da je Vojislav Mihailović zvanično predsednik i zastupnik POKS.

Saradnja sa SNS

Međutim, kako Nova.rs saznaje u Gojkovićevoj frakciji se prethodno dešavalo mnogo toga.

„Nakon izbora došlo je do novih podela u ovom delu stranke. Velikom broju članova bilo je jasno da je Gojković vrlo otvoren za saradnju sa vlašću, a to je mnogima bilo neprihvatljiivo. Postojala je velika mogućnost da Gojković izgubi podršku stranke i da je preuzme Miloš Parandilović, koji je inače zajedno sa Boškom Obradovićem iz Dveri bio nosilac zajedničke liste za izbore. Pokušavajući to da osujeti, Žika Gojković bez ičijeg znanja i saglasnosti povlači papire iz ministarstva, čime se praktično saglasio sa tim da Vojislav Mihailović bude predsednik POKS“, kaže sagovornik portala Nova.rs.

Boško Obradović i Žika Gojković Foto: TANJUG/ RADE PRELIC

Naknadno, Gojković, kako kažu, samostalno donosi odluke i u novom sazivu parlamenta i zajedno sa dve poslanice POKS glasa za izbor Vladimira Orlića iz SNS za predsednika Skupštine Srbije.

Redakcija portala Nova.rs upitala je Parandilovića i Gojkovića da li su ovi navodi tačni.

Gojković na poruke i pozive nije odgovarao. Parandilović, s druge strane, na pitanje da li je tačno da je Gojković povukao papire iz ministarstva odgovara:

Miloš Parandilović Foto:Ivan Dinić/Nova S

„Da, tačno je. Кad je shvatio da apsolutna većina u stranci podržava moj stav da nema koalicije sa SNS, Gojković je povukao papire iz ministarstva i praktično predao stranku. Nakon toga, u parlamentu je glasao za izbor Orlića za predsednika skupštine i nema sumnje da će i dalje podržavati režim SNS“, rekao je Parandilović za Nova.rs.

Gojković je, inače i član borda direktora M-tela, firme Telekoma Srbije u Crnoj Gori, ali je poručio da to ne znači da je povezan sa vladajućom Srpskom naprednom strankom.

Iako je do te pozicije praktično nemoguće doći bez saradnje sa vlašću.

„Četiri godine sam član. Ta plata je, što možete lako proveriti u Poreskoj upravi i svuda, tačno 500 evra. U to su uračunati i putni troškovi, i naravno dnevnice – nešto morate i pojesti za to – znači moja plata izađe negde oko 50.000 dinara, to traje negde četiri godine, a ja vas pitam da li sam ja možda stručan za nešto, da li ja imam prilike da budem na nekoj poziciji u državi, a da nisam član SNS-a? Pa, tako onda možemo da tumačimo da svi koji su na nekoj poziciji bilo kakvoj u nekom državnom preduzeću, u nekoj instituciji, fakultetu ili slično, da su članovi ili simpatizeri, ili kako vi kažete, ljudi koji daju podršku Aleksandru Vučiću ili SNS-u“, rekao je svojevremeno tim povodom Gojković.

BONUS VIDEO: Namiguje li POKS Vučiću?

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare