FOTO TANJUG /DRAGAN KUJUNDZIC

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Nemačke u Srbiji Tomasom Šibom o aktivnostima u vreme aktuelnog nemačkog predsedavanja EU i saradnji dveju zemalja na planu evropskih integraciji Srbije.

Na sastanku je posebno bilo reči o bilateralnoj saradnji u domenu realizacije razvojne pomoći koju Nemačka, kao jedan od najvećih bilateralnih donatora, pruža Srbiji.

Joksmović se zahvalila Nemačkoj na podršci evropskom putu i značajnom doprinosu ekonomskom razvoju naše zemlje i naglasila da nova Vlada ostaje posvećena ubrzanju reformi neophodnih ne samo za članstvo Srbije u EU, već pre svega, za kvalitetniji život građana.

„Nova Vlada aktivno je započela realizaciju strateških planova u oblasti vladavine prava, održivog privrednog rasta i društveno-ekonomske pravedne tranzicije ka zelenoj ekonomiji i digitalizaciji kao osnovama nove ekonomske politike rasta i snažnijeg regionalnog povezivanja“, rekla je Joksimović.

Očekuje da bi Međuvladina konferencija do kraja nemačkog predsedavanja pružila priliku Srbiji da sa evropskim partnerima razgovara o dosadašnjim rezultatima u pristupnom procesu i o planovima da se pregovori intenziviraju u narednoj godini, a prema novoj klasterskoj metodologiji za koju se Srbija opredelila na najvišem političkom nivou.

Šib je čestitao Joksimović povodom ponovnog preuzimanja te odgovorne funkcije i potvrdio podršku Nemačke za strateško opredeljenje Srbije za članstvo u Evropskoj uniji.

Sada je važno da se snažno unapredi rad na sprovođenju između EU i Srbije dogovorenih neophodnih reformi, pre svega u oblasti vladavine prava, slobode medija, borbe protiv korupcije i pravosuđa, kazao je Šib i potvrdio solidarnost Nemačke i Evrope u suzbijanju posledica krize izazvane Kovid-19.

Šib i Joksimović su se saglasili u oceni da je za još snažniji napredak na evropskom putu važan nastavak unutrašnjih reformi, dijalog sa Prištinom i realizacija Ekonomsko i investicionog plana za Zapadni Balkan.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare