Foto: Dragan Mujan/Nova.rs

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, poručila je da to ministarstvo intezivno sarađuje sa Evropskom unijom, Kinom i Norveškom, te da će u Srbiju uskoro stići pomoć iz ovih zemalja", navodi se u sapštenju Ministarstva za evropske integracije.

U saopštenju se navodi da Joksimović sarađuje i sa drugim partnerima Srbije u cilju pronalaženja, kako finansijskih sredstava za nabavku medicinske opreme, tako i za nabavku same medicinske opreme, ali i na obezbeđivanju tehničke i ekspertske pomoći kao podrške zdravstvenom sistemu Srbije u borbi protiv pandemije koronavirusa i sprečavanja posledica po društvo i građane Srbije.

„Ministarka Joksimović je rekla da nije trenutak niti način da se kao na tasu meri ko je pružio više ili manje pomoći, jer smo svi u ‘istom sosu’,  te da su svi naši partneri ponudili pomoć u odnosu na stepen ugroženosti njihovih građana i mogućnostima koje imaju u borbi protiv pandemije korona virusa“, navodi se i dodaje je juče sa šefom Delegacije EU u Srbiji Semom Fabricijem, potpisan  sporazum kojim se obezbeđuje 7.5 miliona evra podrške EU namenjenih jačanju kapaciteta i podršci aktivnostima Republike Srbije u borbi protiv pandemije koronavirusa.

„Iz ovog programa podrške 2 miliona evra biće hitno izdvojeno za troškove transporta medicinske opreme iz Кine i Indije“, ističe se u saopštenju.

Govoreći o pomoći iz Unije, iz ministarstva navode da su obezbeđena sredstva iz pojedinih tekućih programa koje finansira EU u iznosu od oko šest miliona evra koje će se početkom nedelje odobriti.

„Sa Кraljevinom Norveškom, kao važnim dugogodišnjim razvojnim partnerom, obezbedili smo pomoć u iznosu od pet miliona evra kojom ćemo nabaviti preko potrebnu opremu i medicinski materijal, a koju ćemo u saradnji sa UNOPS-om nastojati da ubrzano dostavimo“, piše u saopštenju, u kojem se takođe navodi se aktivno radi i na analizi mogućnosti za upotrebu podrške iz Fonda za solidarnost Evropske unije.

„Iako je sada u fokusu zdravlje ljudi što je najvažnije, mi aktivno radimo na analizi mogućnosti korišćenja podrške za ekonomske posledice pandemije iz Fonda za solidarnost Evropske unije obzirom da je Evropska komisija, 13. marta 2020. godine, adaptaciju za korišćenje ovog fonda. Predloženim izmenama predviđa se pružanje pomoći državama i regionima pogođenim zaraznim bolestima u cilju što bržeg ponovnog uspostavljanja normalnih uslova života. Podsećam da je Republika Srbija nakon poplava 2014. godine već putem Fonda solidarnosti dobila pomoć EU od oko 60 miliona evra za otklanjanje ekonomskih posledica i obnovu ključne infrastrukture“, navodi se u saopštenju.

Joksimović je naglasila da je danas kao koordinator ukupne razvojne pomoći, i u skladu sa Sparzumom o privredno tehničkoj saradnji sa NR Кinom, potpisala notu kojom se uspostavlja pravni osnov za transport medicinske opreme i dolazak tima medicinskih stručnjaka iz Narodne Republike Кine, a koji će prema definisanim potrebama Vlade Republike Srbije biti angažovani na kontroli i prevenciji epidemije.

„Svi smo na istom zadatku i svi zajedno smo u borbi protiv panepidemije. Neke od najvećih zemalja EU su najviše pogođene, a Кina je kao prva pogođena koronavirusom uspela da spreči dalje širenje i sada pruža pomoć kako Srbiji, tako i EU, kao što je u januaru mesecu EU pomagala Кini sa preko 60 tona opreme“, zaključuje se u saopštenju Ministarstva za evropske integracije.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram