Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović i ambasador Mađarske Atila Pinter razgovarali su danas o planovima za dalju saradnju dveju država u procesu evropskih integracija Srbije, nakon prošlonedeljne posete mađarskog ministra spoljnih poslova i spoljne trgovine Petera Sijarta, saopštila je Vlada Srbije.

Joksimovićeva je naglasila da je ubrzanje reformi koje vode Srbiju ka članstvu u Evropskoj uniji jedan od ključnih ciljeva nove Vlade i da je kontinuirana politička i ekspertska podrška Mađarske od izuzetnog značaja.

„Uprkos uticaju pandemije na globalna društveno-ekonomska kretanja, Vlada će u narednom periodu nastojati da aktivno sprovodi reformski proces, a po novoj metodologiji pregovora, u prvom planu biće dostizanje političkih kriterijuma i podjednako važan održivi ekonomski razvoj, kako bismo građanima obezbedili napredak u svakodnevnom životu“, rekla je ministarka.

Pinter potvrdio je da će Mađarska nastaviti da aktivno promoviše saradnju dveju zemalja i da doprinosi napretku Srbije ka EU. Dodao je da Mađarska podržava otvaranje novih poglavlja u pregovorima Srbije sa EU jer je to način da se da podstrek sveobuhvatnom reformskom procesu u Srbiji.

Sagovornici su razgovarali i o rezultatima dosadašnje prekogranične saradnje Srbije i Mađarske koju finansira EU, a koja je omogućila mnogim institucijama iz pograničnih oblasti da sprovedu brojne projekte kako bi unapredili kvalitet života lokalnih zajednica i doprineli ravnomernijem regionalnom razvoju u obe zemlje, dodaje se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar