Još je nejasno da li u Skupštini grada Beograda ima većine, a ime koje se prethodnih dana u tom kontekstu najviše pominje jeste Aleksandar Jerković. On je predvodio listu za Beograd koalicije "Mi, glas iz naroda", a Nova.rs je pokušala s njim da razgovara o tome da li će podržati vlast SNS i SPS. Jerkoviću smo ponudili intervju od sedam pitanja, dogovorili autorizaciju i telefonski razgovor, a dobili smo pisani odgovor u nekoliko redova i to kao odgovor na pitanje koje nismo ni postavili.

Da bi Aleksandar Šapić postao novi gradonačelnik Beograda potrebno je da još dva odbornika podrže SNS i SPS. Nova.rs je kontaktirala one s liste Branimira Nestorovića kako bismo dobili odgovor.

U interesu javnosti je da građani saznaju da li će biti većine i ko će je činiti, pa smo ponudili intervju jednom od odbornika s ove liste, Aleksandru Jerkoviću. Njegovo ime se poslednjih dana dovodilo u vezu sa formiranjem nove većine, spominje se kao neko ko bi mogao da bude tas na vagi u korist režima.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

S njim smo dogovorili intervju, poslali spisak tema o kojima bismo razgovarali u telefonskom razgovoru, na šta je odbornik Jerković pristao uz uslov da autorizuje tekst.

To se podrazumeva i deo je etike novinarske profesije, pa smo prihvatili.

Posle toga Jerković je rekao da “javiti kad pogleda pitanja šta može da učini za nas”. Na konkretna pitanja šta se dešava između njega i Branimira Nestorovića, da li će podržati vlast i pod kojim uslovima, da li je rešenje za Beograd izlazak na nove izbore i da li je opozicija, Jerković je poslao odgovor na samo jedno pitanje, koje nismo ni postavili.

PROČITAJTE JOŠ:

Na kraju, Jerković nam je uputio pisani odgovor “koji obuhvata sva naša pitanja”. Taj odgovor je bio sledeći:

“Ne vidim zašto ne bismo razgovarali sa bilo kim ko želi da prihvati program za Beograd pokreta ‘Nema nazad iza je Srbija’ i da ga sprovodi. Upravo onako kako je pre izbora govorio i gospodin Branko Pavlović: „Nisu nam bitna kadrovska rešenja. Nije nam bitno ko će da sprovodi naš program ako će da se realizuje u interesu građana Srbije“. Mi nismo i nećemo odustati ni od jedne izgovorene reči koja je data pre izbora. Dakle, nećemo osnovati partiju, niti se integrisati sa bilo kojom”, poručio je Jerković u kratkoj izjavi za Novu na pitanje koje nismo ni postavili.

Dakle, Nova.rs i građani ostali su uskrećeni za informacije da li će deo odbornika sa liste Branimira Nestorovića podržati SNS i SPS i izabrati Aleksandra Šapića za gradonačelnika. Do formiranja gradske vlasti.

Podsetimo, nosilac beogradske liste na prethodnim izborima ispred grupe građana “Mi – glas iz naroda”, Aleksandar Jerković, dospeo je u žižu javnosti nakon što je uputio poziv Branimiru Nestoroviću da se sastanu kako bi „videli šta i kako dalje“.

Foto:Antonio Ahel/ATAImages

Nakon ovog poziva, na Jerkovića je pala sumnja da će upravo on biti taj „prebeg“ koji će omogućiti naprednjacima da formiraju vlast u Beogradu i time produžiti njihovu vladavinu u glavnom gradu Srbije. Iako tvrdi da mu je glavni cilj da nastavi saradnju sa Nestorovićem, Jerkovićeva politička istorija pokazuje da je i te kako sklon (ne)očekivanim obrtima, kompromisima i promeni mišljenja.

BONUS VIDEO: BG izbori: Čekajući rasplet i Jerkovićevu odluku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare