Opozicija, predstavljanje tima Vladete Jankovića na predstojećim izborima, Fabrika event centar. Opozicija, tim, Vladeta Janković, predizborna kampanja
Vuk Jeremić i Dragan Đilas Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Predsednik Narodne stranke (NS) Vuk Jeremić ocenio je sastanak Dragana Đilasa i Aleksandra Vučića kao "katastrofalan kiks", te da je priličnno skeptičan da će saradnja između NS i SSP na narednim izborima biti moguća.

Upitan da li postoji mogućnost da na narednim izborima Narodna stranka uđe u koaliciju sa Strankom slobode i pravde (SSP), Jeremić je rekao da u NS sve važne odluke donosi predsedništvo, i to „nakon demokratske rasprave u kojoj krajnji ishod nije unapred poznat, niti nužno identičan stavu predsednika stranke“. Objasnio je da je nakon jedne takve rasprave pre poslednjih izbora tesnom većinom doneta odluka da „sačuvaju jedinstvo opozivije, uprkos skandaloznom načinu na koji je Dragan Đilas kandidovao Zdravka Ponoša za predsednika Srbije“.

„Imajući u vidu njihov nagli zaokret kada je reč o predizbornim obećanjima, prilično sam skeptičan po tom pitanju“, rekao je Jeremić.

Kada su u pitanju greške koje je koalicija Ujedinjeni za pobedu Srbije i Beograda pravile pre i nakon izbora za republičku i gradsku skupštinu i predsednika države, Jermeić smatra da ih je bilo mnogo. Prva velika greška, prema njegovim rečima, je „besprizorno nametanje kandidature Zdravka Ponoša od strane SSP-a, što je inače mesecima u potaji planirali bez znanja rukovodstva Narodne stranke, sa ciljem da se ona preuzme ili oslabi“. Kako kaže, to se „na sreću nije dogodilo, ali je ta zavera nanela štetu na duže staze“.

Vuk Jeremić, Konferencija Narodne stranke Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Smatra da je druga velika greška je bilo to što je Dragan Đilas „sistematski lažirao istraživanja javnog mnenja, i te brojeve koristio kao argument da se SSP proglasi najvećom strankom opozicije i preuzme potpunu kontrolu nad zajedničkom kampanjom“.

„Sve to, međutim, bledi u odnosu na katastrofalan kiks nakon izbora – Đilasov odlazak kod Aleksandra Vučića, u trenutku kada svi glasovi još uvek nisu bili izbrojani i kada je većina u beogradskoj skupštini bila na ‘ivici noža'“, dodao je on.

Prema njegovim rečima, sastanak Đilasa i Vučića imao je efekat „bacanja bombe“, a ne poverenje, i to ne samo u okviru koalicije, već i u biračkom telu.

„Režim je nastalu konfuziju iskoristio da bi ‘zapušio rupe’ i sebi obezbedio minimalnu odborničku većinu u prestonici. Zahvaljući tom ‘spuštanju tenzija u društvu’, mi više od dva meseca nakon izbornog dana još nismo okončali izbore za Narodnu skupštinu, imamo skoro potpuni institucionalni vakuum u kojem Vučić vlada kao apsolutni monarh, a narod je besan i razočaran“, rekao je Jeremić.

Upravo zbog toga, kaže, ne čude ga izveštaji u kojima se govori o „trojanskom konju opozicije“.

BONUS VIDEO Narodna stranka (i zvanično) skreće desno?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar