Kragujevac, konferencija za novinare, kzn, Vuk Jeremić
Vuk Jeremić Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Predsednik Narodne stranke (NS) Vuk Jeremić izjavio je danas da vlast Aleksandra Vučića već punih 10 godina Srbiju vodi stranputicom, "jer je njegov glavni cilj uspostavljanje i održavanje jake lične vlasti, a uslov za jaku ličnu vlast je slaba država".

Jeremić je agenciji Beta kazao da su u takvom sistemu institucije poništene, a državni aparat je korumpiran i upregnut samo za opstanak diktatora na vrhu tog sistema, koji onda može da upravlja i organizovanim kriminalom, jer ne važe zakoni, nego njegova volja.

„Zato je jedini odgovor tako slabe države na veliku ekonomsku krizu bio dodatno zaduživanje građana i zbog toga u slaboj državi nema obračuna s korupcijom, na pregled kod lekara specijaliste čeka se godinama, deca u školama maltretiraju nastavnike, jer diplomu mogu da kupe na trafici. To su jasne i svima vidljive posledice uspostavljanja i održavanja lične vlasti jednog čoveka“, istakao je Jeremić.

Na pitanje da li 2023. godina može biti godina promena, predsednik Narodne stranke je rekao da sledeća godina može biti godina nade i godina u kojoj će biti stvoreni uslovi za konačni pad režima Aleksandra Vučića.

„Redovni lokalni izbori bi trebalo da budu održani 2024. godine i glavni cilj Narodne stranke, a nadam se i ostatka opozicije, jeste da na tim izborima ostvari dobar rezultat. Kada režim izgubi vlast u značajnom broju velikih gradova i opština, tada je proces pada nepovratan i neće proći mnogo vremena do pada Srpske napredne stranke (SNS) s vlasti i na republičkom nivou“, ocenio je Jeremić.

Upitan šta je alternativa politici koju vode Srpska napredna stranka i Aleksandar Vučić, Jeremić je rekao da je alternativa politika koju vodi Narodna stranka.

„Alternativa je Narodna stranka i naša politika, koja podrazumeva demokratiju, vladavinu prava i institucija, a ne ličnu vlast jednog čoveka, kao i odbranu nacionalnih interesa na Kosovu i Metohiji i zabranu pretvaranja Srbije u rudnik i trovanje zemlje i naroda“, istakao je Vuk Jeremić.

BONUS VIDEO Jeremić: Stranci hoće Kosovo i litijum, a Vučić da ostane na vlasti, sve ostalo je kusur